Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktivisti z hnutia Extinction Rebellion vo štvrtok oznámili, že uvažujú o použití dronov na uzavretie londýnskeho letiska Heathrow počas leta, informovala agentúra Reuters. Je to súčasť ich kampane proti výstavbe tretej vzletovej a pristávacej dráhy na letisku.

Tento čin by podľa Reuters predstavoval výrazné vystupňovanie nátlaku zo strany Extinction Rebellion, ktoré prostredníctvom nenásilnej kampane zmobilizovalo tisícky ľudí. Aktivisti v apríli blokovali frekventované lokality v centre Londýna. Hnutie vo vyhlásení uviedlo, že plánuje 18. júna uskutočniť ďalšiu nenásilnú protestnú akciu, aby v tento deň dosiahlo uzavretie letiska.

Má to vytvoriť „prestávku“ na uvedomenie si škodlivého vplyvu činností, pri ktorých dochádza k vylučovaniu veľkého množstva emisií skleníkových plynov. Ak vláda nepristúpi na ich požiadavky a nezruší plány na výstavbu tretej dráhy, aktivisti zamýšľajú uzatvoriť letisko počas prvých desiatich dní mesiaca júl, uvádza na svojej webovej stránke londýnsky večerník Evening Standard.

Britské bezpečnostné zložky sú v stave pohotovosti od decembra 2018, keď londýnske letisko Gatwick muselo na niekoľko dní zrušiť lety po tom, ako boli v jeho okolí spozorované drony, pripomína Reuters. Extinction Rebellion sa však na tomto incidente nepodieľalo.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú