Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký akciový trh v piatok všeobecne posilnil. Rastu výrazne pomohli technologické firmy, telekomunikačné spoločnosti a firmy, ktoré sú závislé od spotrebiteľských výdavkov. Stúpli aj akcie bánk, keďže sa zvýšili výnosy z vládnych dlhopisov, čo peňažným ústavom umožňuje účtovať si pri úveroch vyššie úroky. Výnosy z desaťročných vládnych dlhopisov stúpli na 1,56 % zo štvrtkových 1,55 percenta. Mierne v piatok oslabili akcie dodávateľov energií.

Index S&P 500 si v piatok pripísal 1,1 % a stúpol na 4 180,17 bodu, čím vymazal celú stratu, ktorú utrpel počas predchádzajúceho dňa. Priemyselný index Dow Jones si prilepšil o 0,7 % a uzavrel na úrovni 34 043,49 bodu. Technologický Nasdaq vzrástol o 1,4 % na 14 016,81 bodu. Akciám menších spoločností sa darilo viac ako zvyšku trhu a index menších firiem Russell 2000 posilnil o 1,8 % na 2 271,86 bodu.

Obchodníci v piatok nakupovali akcie niekoľkých firiem, ktoré vykázali kvartálne výsledky prekonávajúce odhady Wall Street. Výrobca hračiek Mattel posilnil o 0,8 % a pivovarnícka spoločnosť Boston Beer zdražela o 3 %. Niektoré kvartálne výsledky však investorov sklamali. Napríklad Intel klesol o 5,3 % po tom, ako firma uviedla, že ešte určité obdobie očakáva nedostatočne dodávky čipov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú