2. miesto: Elektrický sporák

Či už sa vykúzli trojchodové jedlo, rýchlo uvarí cestoviny, či zohreje párky, ide o „ozdobu“ kuchyne, ktorá je poriadne náročná na energiu. V závislosti od používania a modelu elektrický sporák dokáže ročne skonzumovať niečo medzi 200 až 700 kWh.

Kým keramické sporáky vyhrievajú pomocou elektrických výhrevných telies umiestnených pod sklokeramickou doskou, indukčné sporáky vytvárajú magnetické pole, ktoré vytvára teplo priamo na dne hrnca. Vďaka tomu sú indukčné sporáky vo všeobecnosti energeticky účinnejšie a rýchlejšie ako ich keramické náprotivky.

congerdesign/Pixabay

1. miesto: Staré obehové čerpadlá

Na vrchole rebríčka sa umiestnili staré obehové čerpadlá. Tieto komponenty zodpovedné za cirkuláciu vody určenej na vykurovanie môžu predstavovať značnú časť celkovej spotreby elektrickej energie vykurovacieho systému. V niektorých modeloch je to dokonca až 80 %.

Problémom mnohých z týchto čerpadiel je, že bežia nepretržite bez ohľadu na to, či je potrebné teplo alebo nie. Staršie modely sú v tomto smere obzvlášť neefektívne a môžu spotrebovať 550 až 800 kWh ročne.

Vzhľadom na to, že moderné čerpadlá na rozdiel od ich starých príbuzných dokážu prispôsobiť svoj výkon aktuálnym potrebám, ich spotreba je výrazne nižšia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú