Baktérie novej generácie pohlcujú škodlivé plyny z priemyslu. Vytvárajú z nich dôležité chemikálie, ktoré sú uhlíkovo negatívne
Odborníci v novej štúdii publikovanej v žurnále Nature Biotechnology dokázali využiť baktérie na produkciu chemikálií, pričom celý proces výroby bol uhlíkovo negatívny. Doposiaľ tieto baktérie použili na tvorbu troch látok, avšak v budúcnosti môžu predstavovať východiskovú zložku pre desiatky cenných komoditných chemikálií. Na tému upozornili vedecké portály Science a New Scientist.
Chemický priemysel bez emisií?
Ako píšu vedci vo svojej štúdii, mnohé priemyselné chemikálie, ktoré sa dnes vyrábajú z fosílnych zdrojov, by sa mohli vyrábať udržateľným spôsobom – fermentáciou. V práci navrhli a popísali spôsob vývoja uhlíkovo-negatívnej fermentačnej cesty na výrobu dôležitých chemikálií (acetónu a isopropanolu), z priemyselných emisných plynov a syngasu (syntetický plyn).
Jednoducho povedané, prinútili baktérie premieňať oxid uhličitý na zlúčeniny používané v organických rozpúšťadlách, odlakovačoch, odmasťovačoch a dehydratačných činidlách. Baktérie tak predstavujú, respektíve ponúkajú uhlíkovo negatívny spôsob výroby priemyselných chemikálií.
Michael Köpke z LanzaTech v Illinois spolu s kolegami donútil baktérie kmeňa Clostridium autoethanogenum (jeden z mála známych mikroorganizmov, vytvárajúcich etanol z oxidu uhoľnatého) produkovať acetón a isopropanol.
Baktérie požierajúce CO2
Celý postup prebiehal tak, že autori najskôr zozbierali 272 cukor požierajúcich kmeňov Clostridium, z ktorých následne získavali enzýmy, ktoré podľa všetkého zohrávali úlohu pri biosyntéze acetónu.
Následne sekvenovali gény pre 30 týchto enzýmov a ich kombináciu vložili do Clostridium autoethanogenum. Celkovo Köpke so svojimi kolegami vytvoril a otestoval 247 genetických variantov takto vzniknutých baktérií, pričom sledoval, ktoré z nich sú najlepšími producentmi chemikálií. Výsledkom sú kmene Clostridium autoethanogenum, ktoré dokážu premieňať emisie z priemyslu na acentón a isopropanol.
Takto upravené baktérie fermentujú oxid uhličitý zo vzduchu a vytvárajú spomínané chemikálie, objasňujú vedci.
„Predstavte si proces podobný vareniu piva. Namiesto použitia kvasiniek, ktoré konzumujú cukor na výrobu alkoholu však máme mikróby, ktoré konzumujú oxid uhličitý,“ uvádza Köpke.
Vedci tiež uvádzajú, že metóda posudzovania životného cyklu ukázala, že acetón a IPA vyrobené fermentáciou plynu, majú negatívnu uhlíkovú stopu na úrovni -1,78 kg CO2e na kilogram vyrobeného acetónu a -1,17 kg CO2e na kilogram vyrobeného isopropanolu.
Ak by táto výrobná metóda bola široko prijatá priemyslom, išlo by až o 160 % zníženie emisií skleníkových plynov, tvrdia v štúdii. Očakáva sa, že rovnakým spôsobom by sme mohli prinútiť aj ďalšie baktérie produkovať rôzne iné chemikálie.
Čítajte viac z kategórie: Novinky
Ďakujeme, že čítaš Fontech. V prípade, že máš postreh alebo si našiel v článku chybu, napíš nám na redakcia@fontech.sk.
Teraz čítajú
Kedysi boli sci-fi. Toto je TOP 8 technológií, ktoré sú dnes realita
Muskov šialený výlev pobúril aj jeho zvyšných fanúšikov, vulgárne napadol veliteľa ISS
Na jej povrchu pršia drahokamy. Vedci objavili veľmi zvláštnu planétu, aká nemá obdobu
Mŕtve galaxie sa začali prebúdzať k životu. Astronómovia nechápu, ako je to vôbec možné
Európa je blízko k neobmedzenej energii. Západná mocnosť udržala jadrovú fúziu rekordných 22 minút
NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP
Mesežnikov skritizoval Ficov prejav v USA: „Prvýkrát na tejto konferencii vystúpil bývalý komunista“
Poľsko prišlo s revolučným nápadom: Elektromobil u našich severných susedov kúpiš už od 10-tisíc eur
KVÍZ: Zvieracie rekordy prekvapia 70 % Slovákov. Dokáž, že si znalec živočíšnej ríše
Správne množstvo vody chráni pred infarktom o 20 %. Nová štúdia prináša prevratné zistenia o pitnom režime
Nebezpečnú potravinu konzumujú milióny ľudí. Pri nesprávnej úprave je smrteľná. Ročne má na svedomí stovky obetí
- 24 hod
- 48 hod
- 7 dní
-
- Analytik odhalil krutú pravdu o plyne. Kým Česi šetria na plné obrátky, Slováci kúria bezhlavo
- Mali byť hitom, no nikto ich nechcel. TOP 8 technologických prepadákov slávnych značiek
- Lepší akčný seriál v súčasnosti nenájdeš. Dorazila nová séria obľúbeného titulu, kritici nešetria chválou
- Kedysi boli sci-fi. Toto je TOP 8 technológií, ktoré sú dnes realita
- Zvládneš ho aspoň na 15 bodov? Toto je najťažší KVÍZ o akčných filmoch, pri ktorom sa zapotia aj experti
-
- Mali byť hitom, no nikto ich nechcel. TOP 8 technologických prepadákov slávnych značiek
- Lepší akčný seriál v súčasnosti nenájdeš. Dorazila nová séria obľúbeného titulu, kritici nešetria chválou
- Kedysi boli sci-fi. Toto je TOP 8 technológií, ktoré sú dnes realita
- Európa je blízko k neobmedzenej energii. Západná mocnosť udržala jadrovú fúziu rekordných 22 minút
- Podobná vec sa nedávno stala na Slovensku. Netflix uviedol jeden z najočakávanejších seriálov roka
-
- Majú voňať, namiesto toho nám ničia pľúca. Vedci varujú pred tichým zabijakom ovzdušia v dome
- Majú zásoby 85 miliárd m³. Do Európy začne prúdiť nový zdroj plynu z prekvapivej krajiny
- Mali byť hitom, no nikto ich nechcel. TOP 8 technologických prepadákov slávnych značiek
- Podmanil si divákov v 75 štátoch vrátane Slovenska. Drsný film dostal pokračovanie na Netflixe (TRAILER)
- Ľudstvo objavuje „nový svet“. V hĺbke 2 000 metrov našli mimoriadne vzácny zdroj energie
Môže za to najmä jeden faktor. Apple zvýšil cenu nového iPhonu, ten ďalší bude ešte drahší
Musk obvinil Bidena v citlivej veci. Európsky astronaut ho usvedčil z jasného klamstva
Oživili zabudnutý projekt. YouTube dostane novú aplikáciu, používateľov až tak veľmi nepoteší
Apple pridáva do svojich zariadení novú funkciu. Pomôže zefektívniť ich používanie
Slovenské projekty dostanú miliónovú podporu. Zamerajú sa na výrobu perspektívnej suroviny
NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP
Mesežnikov skritizoval Ficov prejav v USA: „Prvýkrát na tejto konferencii vystúpil bývalý komunista“
Poľsko prišlo s revolučným nápadom: Elektromobil u našich severných susedov kúpiš už od 10-tisíc eur
KVÍZ: Zvieracie rekordy prekvapia 70 % Slovákov. Dokáž, že si znalec živočíšnej ríše
Správne množstvo vody chráni pred infarktom o 20 %. Nová štúdia prináša prevratné zistenia o pitnom režime
Nebezpečnú potravinu konzumujú milióny ľudí. Pri nesprávnej úprave je smrteľná. Ročne má na svedomí stovky obetí
Copyright© 2025 by Startitup, s. r. o. Všetky práva vyhradené