Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.


Výrobca BlackBerry je známy svojimi telefónmi s hardvérovou klávesnicou, to sa týka aj smartfónov z jeho dielne. Najnovšie BlackBerry Motion sa však tohto zaužívaného trendu nedrží. Jeho špecifikácie síce nijako neohúria, avšak stále sa môže pýšiť vysokou bezpečnosťou, ktorá je dôležitá najmä v oblasti biznisu.

Niekoľko dní po tom ako sa objavili prvé obrázky, výrobca spustil predaj BlackBarry Motion. Na prvý pohľad vyzerá ako KEYone bez klávesnice, ale predsa len ponúka aj niečo navyše. Svojho predchodcu mierne predčí v niektorých špecifikáciách, no hlavný rozdiel sa týka najmä softvéru.

Priemerná výbava v cene vyššej triedy

Procesor Snapdragon 625, 4 GB RAM a 32 GB úložisko v dnešnej dobe už veľmi neohúria. BlackBerry Motion ponúka Full HD displej s uhlopriečkou 5.5 palca, pod ním sa nachádza domovské tlačidlo, ktoré slúži aj ako čítačka odtlačkov prstov. Vzadu nájdeš 12 MPx kameru s f/2.0 clonou. Na tvoje selfie fotky ti poslúži predná 8 MPx kamera. S kapacitou 4000 mAh sa jedná o doteraz najväčšiu použitú batériu v smartfónoch BlackBerry. Výrobca sľubuje výdrž 32 hodín pri bežnom používaní. Telefón podporuje rýchlonabíjanie QuickCharge 3.0, vďaka ktorému nabiješ telefón na 50 % v priebehu 40 min. Ide tiež o prvý telefón od BlackBerry, ktorý ti umožní používať dve SIM karty. Cena 460 $ sa v tomto prípade môže zdať skutočne prestrelená, ale BlackBerry Motion ešte neukázal to najlepšie.

Bezpečnosť na prvom mieste

Certifikácia IP67 zaručuje odolnosť voči prachu a vode. Zaujme aj displej odolný voči škrabancom. Čo sa týka tela telefónu, to je vyrobené z tvrdeného hliníka a na zadnej strane bol použitý protišmykový materiál, ktorý zaručuje pevné a bezpečné držanie telefónu a ty sa nemusíš báť, že by ti spadol. Po tejto stránke ti telefón vydrží naozaj dlho.

Zobraziť celú galériu (2)
CrackBerry Kevin‏ / Twitter

BlackBerry Motion však neponúka len odolnú schránku, ale je špeciálne naprogramovaný, aby ochránil aj používateľove dáta. Motion beží na Android 7.1 Nougat a po novom roku by sa mal dočkať aktualizácie na Android Oreo. Operačný systém je zabezpečený patentovanou technológiu BlackBerry Limited’s. Smartfón tiež ponúka bezpečnostné funkcie, na ktoré sme už u BlackBerry zvyknutý, ako sú BlackBerry Hub, BlackBerry Calendar, DTEK od BlackBerry a BlackBerry Boost charging.

Novinkou je osobný zámok, vďaka ktorému môže používateľ ukladať fotky a dokumenty do zložiek, ktoré vyžadujú PIN kód alebo odtlačok prstu pre udelenie prístupu. Táto funkcia tiež umožňuje ukladanie fotiek priamo do interného úložiska bez toho, aby sa automaticky ukladali do cloudu.

Používatelia BlackBerry telefónov si už zvykli na funkciu Convenience Key, ktorá zlepšuje funkcionalitu hardvérového tlačidla pre rýchly prístup. Tá teraz ponúka štyri prispôsobiteľné profily, ktorými sú Domácnosť, Auto, Práca a Používateľ. Tie ponúkajú tri rôzne spôsoby použitia skratiek, ktoré sa spustia po pripojení k domácej WiFi, Bluetooth-u v aute, stretnutiam zdieľaným v BlackBerry Hub alebo najčastejšie používaným appkám.

Priprav sa na čakanie

Výrobca totiž zatiaľ sprístupnil telefón len v Saudskej Arábií a Spojených Arabských Emirátoch. Neprezradil však, kedy bude Motion dostupný pre zvyšok sveta. Smutným faktom je, že toto bude vadiť asi len fanúšikom značky, nakoľko dnes nie je problém zohnať si smartfón s lepšími špecifikáciámi za omnoho nižšiu cenu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú