Apple pripravuje aplikáciu na monitorovanie hladiny cukru v krvi, ktorá má pomôcť používateľom lepšie kontrolovať svoje zdravie. Tento krok je ďalším dôkazom rastúcej snahy spoločnosti v oblasti zdravotníckych technológií, kde sa Apple zameriava na integráciu monitorovacích funkcií do svojich zariadení, najmä do Apple Watch. O téme informoval portál Neowin.

Aplikácia Apple na manažment cukru v krvi

Podľa informácií od agentúry Bloomberg Apple aplikáciu testuje v rámci interných zamestnaneckých testov, pričom sa zameriava na skupinu prediabetikov. Účastníci testovania absolvovali krvné testy na posúdenie rizika rozvoja cukrovky typu 2 a počas testovania boli priebežne monitorovaní rôznymi zariadeniami na meranie krvi. Aplikácia je navrhnutá tak, aby používateľom umožnila zaznamenávať príjem potravy, sledovať hladinu cukru v krvi a analyzovať zmeny glukózy v závislosti od konzumovaných jedál.

Primárnym cieľom tohto testovania je zbieranie údajov, nie príprava na verejné uvedenie. Apple chce preskúmať potenciálne aplikácie dát o hladine cukru v krvi a identifikovať nástroje, ktoré by mohli byť v budúcnosti použité na širšie účely. Tento prístup odzrkadľuje premyslenú stratégiu Apple, ktorá sa v oblasti zdravotníckych technológií zameriava na pochopenie potrieb používateľov ešte predtým, než uvedie produkt na trh.

Beta bunky v pankrease produkujú inzulín, ktorý zabezpečuje rovnováhu cukru v krvi. Pri poruche tvorby inzulínu vzniká cukrovka. University of Washington

Diabetes a jeho manažment pomocou aplikácií

Apple vstupuje na trh v čase, keď sú aplikácie na manažment cukrovky čoraz obľúbenejšie. Existujúce aplikácie ako Glucose Buddy, Health2Sync a Dexcom už dnes ponúkajú funkcie na sledovanie hladiny glukózy v krvi, správu liekov či denníky stravovania. Tieto aplikácie pomáhajú používateľom monitorovať ich zdravotné údaje a zároveň umožňujú lepšiu komunikáciu so zdravotníckymi pracovníkmi.

Bežné funkcie diabetických aplikácií:

Sledovanie hladiny cukru v krvi: Používatelia môžu zaznamenávať svoju hladinu glukózy a sledovať vývoj v priebehu času.

Denník stravovania: Mnohé aplikácie umožňujú zaznamenávanie jedál, čím pomáhajú používateľom lepšie pochopiť, ako rôzne jedlá ovplyvňujú hladinu cukru.

Správa liekov: Možnosť sledovať dávkovanie a časovanie liekov.

Zdieľanie údajov: Niektoré aplikácie umožňujú zdieľanie zdravotných údajov s lekármi pre lepšiu správu cukrovky.

Budúce smerovanie Apple v oblasti zdravia

Hoci Apple momentálne pozastavil testovanie tejto aplikácie, aby sa sústredil na iné projekty v oblasti zdravia, potenciál pre aplikáciu na správu hladiny cukru v krvi ostáva veľký. Ak by sa projekt úspešne vyvinul, aplikácia by sa mohla jednoducho prepojiť s existujúcimi Apple zariadeniami, čím by používateľom poskytla ucelený nástroj na správu ich zdravia.

Apple týmto krokom nielenže reflektuje rastúci trend personalizovaných zdravotníckych technológií, ale môže zároveň otvoriť dvere novým riešeniam, ktoré používateľom umožnia lepšie ovládať svoje zdravie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú