V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Očakáva sa, že herný priemysel celosvetovo tento rok zarobí viac ako 280 miliárd dolárov. Urobí to z neho jedno z najrýchlejšie rastúcich odvetví. Na Slovensku herné štúdiá generujú obrat okolo 70 miliónov eur. Predpokladá sa však ďalší rast, podporený novými formami monetizácie a vzostupom e-športov, ktoré budú súčasťou budúcoročných olympijských hier. Táto skutočnosť môže prilákať nových investorov, čím by sa výrazne posilnila globálna aj slovenská herná scéna.

Podľa analytika Dominika Hapla zo spoločnosti Across Private Investments by mal segment digitálnych hier do roku 2027 rásť priemerne o 8,76 % ročne. To by znamenalo celkový objem trhu vyše 360 miliárd dolárov. Tento rast podporujú nové formy príjmov, medzi ktoré patria mikrotransakcie, predplatné a reklama v hrách. Významnou súčasťou ziskov sa stáva aj samotný herný vývoj, ktorý je financovaný ako domácimi, tak aj zahraničnými investormi.

Investície do herného priemyslu v druhom kvartáli vzrástli globálne o 32 %. Tento trend by mal pokračovať aj vďaka očakávanému vzostupu e-športov. Pripravované olympijské hry v e-športoch by mohli prilákať nových investorov, čím sa vytvára príležitosť na rast nielen pre veľké štúdiá, ale aj pre malé a stredné podniky, ktoré vyvíjajú hry pre medzinárodný trh.

Slovenské herné štúdiá rastú

Aj keď Slovensko nepatrí medzi najväčšie trhy v Európe, tuzemský herný sektor má potenciál stať sa významným hráčom v strednej Európe. Slovenské herné štúdiá už spolupracujú s veľkými globálnymi partnermi a postupne získavajú medzinárodné uznanie. Kľúčom k tomuto úspechu je najmä inovácia, vývoj softvéru a schopnosť reagovať na potreby globálneho herného trhu.

Vývojári na Slovensku prinášajú kreatívne riešenia a kvalitný softvér, ktorý dokáže zaujať publikum po celom svete. Na financovaní týchto projektov sa podieľajú nielen slovenskí investori, ale aj zahraničné subjekty. Takýmto spôsobom sa posilňuje rastový potenciál slovenských štúdií na globálnej scéne.

Hry, Štúdio, game
Pexels

Investičné príležitosti v hernom biznise

Investovať do herného priemyslu môžu záujemcovia rôznymi spôsobmi. Podľa Dominika Hapla je možné nakupovať akcie herných spoločností na burze alebo investovať do private equity projektov. Ďalšou možnosťou je nákup ETF fondov, ktoré združujú viaceré spoločnosti z herného priemyslu, čo umožňuje diverzifikovať investície a zmierniť riziko.

Herný biznis má perspektívu dlhodobého rastu a olympijské hry v e-športoch môžu tento trend len urýchliť. Vývoj tohto odvetvia naznačuje, že investície do digitálnych hier a súvisiacej infraštruktúry by mohli priniesť zaujímavé príležitosti. Oplatí sa ich sledovať, najmä ak sa e-športy etablujú ako súčasť veľkých športových podujatí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú