V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Klimatické zmeny spôsobené ľudskou činnosťou významne ovplyvňujú africké krajiny. Tie v posledných mesiacoch čelili ničivým záplavám. Podľa správy medzinárodného tímu vedcov z World Weather Attribution (WWA) boli intenzívne dažde v oblastiach ako Kamerun, Čad, Niger, Nigéria a Sudán zosilnené práve dôsledkami globálneho otepľovania. Tieto záplavy si vyžiadali tisíce obetí a vyhnali z domovov milióny ľudí.

WWA vo svojej analýze uvádza, že sezónne dažde v povodí riek Niger a Čadského jazera boli tento rok približne o 5 až 20 percent silnejšie, než by tomu bolo bez klimatických zmien. Vedci upozorňujú, že podobné extrémne prejavy počasia sa môžu opakovať častejšie, ak sa globálne otepľovanie nepodarí spomaliť. Otepľovanie atmosféry a oceánov totiž priamo zvyšuje pravdepodobnosť a intenzitu extrémnych zrážok.

Tragické následky pre ľudí a infraštruktúru

Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) tieto povodne v západnej a strednej Afrike už zabili približne 1500 ľudí. Povodne nespôsobili len straty na životoch, ale tiež zničili domovy viac ako milióna ľudí. Situáciu zhoršili aj preplnené priehrady v Nigérii a Sudáne, ktoré nedokázali zvládnuť veľký nárast hladiny vody.

WWA zároveň vyzýva na zvýšenie investícií do systémov včasného varovania pred extrémnym počasím a do modernizácie infraštruktúry, najmä priehrad. Tieto opatrenia by mohli znížiť straty na životoch a majetku. Hoci Afrika prispieva k globálnym emisiám skleníkových plynov len minimálne, dopady klimatických zmien na tento kontinent sú výrazné.

povodne, dážd, škody
Pixabay

V tejto súvislosti je dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo venovalo väčšiu pozornosť problémom, ktorým Afrika čelí. Dôležité je aby ju podporilo  pri budovaní odolnejšej infraštruktúry, ktorá by lepšie zvládala rastúce klimatické hrozby.

Afrika, ktorá prispieva len malým podielom ku globálnym emisiám skleníkových plynov, znáša neprimerane vysoké dôsledky klimatických zmien. Tento paradox poukazuje na naliehavosť riešení, ktoré by mali prísť od medzinárodného spoločenstva. Lepšia spolupráca a podpora Afriky v adaptácii na klimatické výzvy sú kľúčové pre zmiernenie budúcich katastrof a ochranu miliónov ohrozených životov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú