Ľudstvo chce byť energeticky sebestačné, no najlepšie by bolo, keby sme to robili ekologicky a najčistejším možným spôsobom. Našu planétu potrebujeme chrániť, pretože od priemyselnej revolúcie robíme presný opak. Zdá sa, že túto koncepciu pochopilo už viacero krajín, najnovšie aj Spojené štáty americké. O veľkom projekte informoval portál Interesting Engineering.

Najväčší projekt svojho druhu

V USA len pred nedávnom schválili najväčší geotermálny projekt na svete a skutočne ide o významný míľnik vo vývoji obnoviteľných zdrojov energie. Tento ambiciózny projekt, ktorý sa bude nachádzať v Utahu, je navrhnutý tak, aby generoval až 2 gigawatty (GW) čistej energie, čo postačí na zásobenie približne 2 miliónov domácností.

Geotermálna elektráreň zaberie plochu približne 255 hektárov, pričom 60 hektárov bude umiestnených na verejných pozemkoch. Projekt využíva pokročilé geotermálne systémy (Enhanced Geothermal Systems – EGS), ktoré zahŕňajú vstrekovanie tekutiny do horúcich podzemných hornín, ktoré nemajú dostatočný prirodzený prietok vody. Tento inovatívny prístup umožňuje ťažiť geotermálnu energiu aj v oblastiach, ktoré boli predtým pre tieto projekty nevhodné.

Bing Image Creator/Eavor (Úprava redakcie)

Význam projektu

Schválenie tohto geotermálneho projektu je v súlade s cieľmi Bidenovej-Harrisovej administratívy urýchliť iniciatívy v oblasti čistej energie a bojovať proti klimatickým zmenám. Spojené štáty majú odhadovaný potenciál na výrobu až 90 GW geotermálnej energie, čo by do roku 2050 mohlo zásobovať viac ako 65 miliónov domácností. V súčasnosti je však kapacita USA menej ako 4 GW, čo naznačuje obrovský priestor pre rozvoj v tomto sektore.

Geotermálna energia je známa svojím nízkym dopadom na životné prostredie v porovnaní s fosílnymi palivami. Využitím prirodzenej tepelnej energie Zeme tento projekt prispeje k znižovaniu emisií skleníkových plynov a podporí udržateľné energetické praktiky. Zameranie na verejné pozemky zároveň podčiarkuje zodpovedné využívanie krajiny a environmentálnu zodpovednosť.

Výhľad do budúcnosti

Spojené štáty týmto projektom podnikajú významné kroky k naplneniu svojho geotermálneho potenciálu. Pokročilé geotermálne systémy predstavujú sľubný smer vo vývoji obnoviteľných zdrojov energie a ich úspešná implementácia by mohla otvoriť dvere ďalším podobným projektom naprieč krajinou.

Výskum a vývoj, ktorý prebieha v zariadeniach ako Frontier Observatory for Research in Geothermal Energy (FORGE) v Utahu, má za cieľ znížiť náklady a zvýšiť efektivitu produkcie geotermálnej energie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú