Režisér ikonického sci-fi filmu Ja, robot, Alex Proyas, obvinil Elona Muska z kopírovania jeho dizajnu pre humanoidné stroje a autonómne vozidlá, informuje BBC. Obvineniu predchádzala nedávna prezentácia nových robotov a samoriadiacich prototypov Tesly, vrátane robota Optimus a samoriadiacej dodávky Robovan.

Vráť mi späť môj dizajn

Proyas si po skončení prezentácie všimol podobnosti medzi novinkami od spoločnosti Elona Muska a prvkami zo svojho filmu, ktoré verejne vyjadril na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Tu sa režisér Ja, robot sarkasticky opýtal: „Hej, Elon, môžem dostať späť svoje dizajny, prosím?“

Sociálne siete okamžite zaplavili komentáre o tom, že dizajny Tesly nápadne pripomínajú robotov a vozidlá z filmu Ja, Robot, ktorý sa odohráva v budúcnosti v roku 2035 a je založený na poviedkach Isaaca Asimova.

Režisér svoje tvrdenia podporil aj priamym porovnaním fotografií, na ktorých sú dizajny z filmu vedľa nových produktov Tesly. Niektorí fanúšikovia však pripomenuli, že aj samotný Proyas čerpal inšpiráciu z ešte starších diel, ako je napríklad film Metropolis z roku 1927.

S rozvojom generatívnej umelej inteligencie a autonómnych technológií sa zdá, že sci-fi vízie, ktoré boli kedysi považované za fantáziu, stále viac ovplyvňujú reálny technologický vývoj. Tým sa zároveň otvára otázka, kde končí inšpirácia a kde sa v technologickom sektore začína možný problém s autorskými právami či kreatívnou originalitou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú