Vydanie portov hier z PlayStation na PC vždy prináša aj komunitné módy, ktoré nie vždy upravujú iba chyby, ktoré autori nestihli opraviť, ale titul nejakým spôsobom vylepšujú. Špeciálnej popularite sa v hernej komunite teší najväčšia stránka s úpravami hier Nexus Mods, kde hráči môžu nájsť skutočne netradičné vylepšenia stoviek herných titulov.

Práve Nexus Mods teraz čelí kritike časti hernej komunity za odstránenie kontroverzného módu pre God of War Ragnarök, ktorý premenil jednu z herných postáv z černošky na belošku. Na tom by nebolo nič zlé, niektorí hráči ale poukazujú na dvojaký meter.

Nespravodlivé zaobchádzanie?

Pred necelým mesiacom prišiel na PC obľúbený titul z dielne Santa Monica Studios. God of War Ragnarök priniesol pokračovanie reštartovanej ságy o gréckom bohovi, ktorý sa na staré kolená presťahoval na ďaleký sever, kde konečne našiel vnútorný kľud. Hra získala výborné hodnotenia vďaka brutálnym súbojom, nádhernej grafike a premysleným hlavolamom.

Kontroverzia prichádza s módom, ktorý upravuje postavu Angrbodu, jednu z posledných mýtických bytostí vo svete Jötunheim. Pokiaľ si hral Ragnarök alebo aspoň videl herné videá, pravdepodobne vieš, že Angrbodu tvorcovia vykreslili ako Afroameričanku. To sa však časti komunity nepáčilo, keďže takéto stvárnenie do severskej mytológie nezapadá, a tak vytvorili mód s názvom „Angrboda fixed“, teda Angrboda opravená.

Tento mód neupravuje model postavy. Všetky jej rysy, dokonca aj ikonické dredy, zostali nezmenené a úprava tkvie iba v zmene pleti na bielu a možnosť výberu farby vlasov. Ako správne tušíš, modifikácia mala na veľkých móderských serveroch životnosť v rádoch hodín a jej tvorcovia dostali ban.

Reddit / Games_Piracy

Nexus Mods aj Gamebanana sa s úpravou nemaznali a ihneď ju zmazali s odôvodnením, že ide o diskrimináciu. Na sociálnych sieťach aj fórach sa začali niektorí fanúšikovia búriť a poukazujú na dvojaký meter, akým veľké stránky hodnotia modifikácie so zmenou pleti.

Na zmienených portáloch totiž možno nájsť modifikácie, ktoré menia biele postavy na černošské. Deje sa tak napríklad v prípade Geralta v Zaklínačovi 3, Arthura Morgana v Red Dead Redemption 2 či Mirandy z Mass Effect 2. Podobné modifikácie sú podľa pravidiel Nexus Mods v poriadku, na čo teraz poukazuje aj časť hernej komunity.

Otázny je, samozrejme, motív autorov, ktorí „vybielia“ postavy, pretože pokiaľ majú podnecovať rasovú a menšinovú nenávisť, tak je odstránenie takýchto úprav žiadané. Už len názov odstránenej modifikácie „Angrboda fixed“ poukazuje na rasovú neznášanlivosť a jej vymazanie je na mieste. Na druhú stranu však komunita poukazuje na pokrytectvo moderských stránok a dvojaký meter, podľa ktorého módy vyhodnocuje.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú