Používatelia Wordu môžu byť veľmi nemilo prekvapení, keď si budú chcieť dokument uložiť na lokálny disk. Program obsahuje chybu, ktorá namiesto uloženia dokument jednoducho vymaže. Microsoft už vydal upozornenie pre používateľov, v ktorom potvrdzuje, že dokumenty s určitými názvami súborov sa môžu pri lokálnom ukladaní vymazať. Na chybu upozornil portál Neowin.

Chybná prípona dokumentu

Pri lokálnom ukladaní dokumentu si používatelia musia dávať pozor na príponu dokumentu. Microsoft upozorňuje, že ak súbor obsahuje príponu napísanú veľkými písmenami „.DOCX“, „.RTF“ namiesto „.docx“ „.rft“ alebo obsahuje symbol #, pokus o uloženie pri zatváraní môže viesť k vymazaniu súboru. Zdá sa, že táto nepríjemná chyba postihuje všetkých používateľov aplikácií, ktorí majú balík Office vo verzii 2409.

Microsoft odporúča pred zatvorením dokumentu alebo aplikácie súbor manuálne uložiť. Aj keď ide o nepríjemnú chybu, vymazanie dokumentu nie je trvalé. Odstránený súbor je možné obnoviť z koša. Ďalším riešením je povolenie možnosti nezobrazovania tzv. Backstagu v nastaveniach: Súbor – Možnosti – Uložiť – Nezobrazovať Backstage pri otváraní alebo ukladaní súborov pomocou klávesových skratiek.

Microsoft

Kontrola formátov dokumentu

Odporúča sa skontrolovať formáty dokumentov, ktoré nemajú správnu príponu napísanú malými písmenami. Túto kontrolu vykonáš tak, že zapneš zobrazenie „Prípona názvu súboru“. V operačnom systéme Windows 11 klikni na tlačidlo „Zobraziť na paneli s nástrojmi“ a vyber možnosť Zobraziť – Prípony názvov súborov.

Ak si používateľ Windowsu 10, otvor „Možnosti priečinka“ a odškrtni „Skryť rozšírenia pre známe typy súborov“ na karte „Zobraziť“. V prípade, ak dokument obsahuje príponu veľkými písmenami, označ ho, stlač F2 a prepíš na malé písmená.

Táto chyba však ovplyvňuje iba súbory, ktoré sú lokálne uložené. Netýka sa to súborov, ktoré sú uložené v cloude. Zdá sa, že tento problém už Microsoft opravil. Verziu programu Word môžete skontrolovať aj kliknutím na položku Súbor > Účet > Word. V prípade pretrvávania problému, Microsoft odporúča zatvoriť všetky otvorené aplikácie balíka Office a znova otvoriť Word.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú