NASA našla dôkazy o tom, že Mars nebol vždy len neprívetivým miestom. Zdá sa, že kedysi na červenej planéte boli vytvorené podmienky vhodné na život. Starobylé oblasti na Marse vykazujú známky vody, ktorá sa mohla šíriť na povrchu. O nových poznatkoch informoval portál BGR.

Prečo sa zmenila klíma na Marse

Rover Curiosity našiel izotopové zloženie minerálov bohatých na uhlík v kráteri Gale, čo podľa vedcov by mohlo pomôcť lepšie pochopiť drastické zmeny klímy na červenej planéte.

„Izotopy sú verzie prvku s rôznymi hmotnosťami. Keď sa voda vyparovala, ľahšie verzie uhlíka a kyslíka pravdepodobnejšie unikli do atmosféry, zatiaľ čo ťažké verzie zostali, hromadili sa vo vyšších množstvách a v tomto prípade sa nakoniec začlenili do karbonátových hornín,“ uvádza sa v článku NASA.

Uhličitany podľa vedcov majú schopnosti pôsobiť ako klimatické záznamy. Dajú sa určiť v akom prostredí vznikli, vrátane teploty a kyslosti vody, zloženia vody a aj atmosféry.

NASA

Vo výskumnom článku NASA tiež vysvetľuje, že sa uhličitany v kráteri pravdepodobne vytvorili v dôsledku opakovaných cyklov vlhkosti a sucha. Podľa tohto článku sa iný typ uhličitanu pravdepodobne vytvoril vďaka veľmi slanej vode za studených podmienok, pri ktorých vznikal ľad.

Extrémne vyparovanie vody

Dáta z kráteru teda naznačujú, že extrémna miera vyparovania mohla byť hlavnou príčinou vzniku neprívetivého povrchu Marsu bez vody. Táto teória je medzi vedcami známa síce už roky, avšak dôkazy prispejú k ďalšiemu pokroku vo výskume tejto témy.

NASA sa snaží o Marse získať čo najviac poznatkov, pretože plánuje uskutočniť misiu s ľudskou posádkou. Výskum v kráteri bol urobený pomocou prístrojov Sample Analysis at Mars (SAM) a Tunable Laser Spectrometer (TLS), ktoré sú súčasťou rovera Curiosity. Prístroj SAM zahrieva vzorky na teploty takmer 1 652 stupňov Fahrenheita (900 stupňov Celzia) a TLS analyzuje plyny uvoľňujúce sa počas procesu zahrievania.

Mars je typický pre svoje chladné prostredie a nie je prekvapením, že bol pravdepodobne studený ešte predtým, než sa stal úplne nehostinným a mŕtvym svetom. Nové výskumy však podľa NASA prinášajú vedecké dôkazy, ktoré tieto teórie ešte viac podporujú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú