Smrť herca Matthewa Perryho, známeho najmä ako Chandlera Binga zo seriálu Priatelia, má nečakanú dohru. Aj keď Perry v októbri 2023 zomrel na utonutie vo vírivke vo svojom dome, neskoršia pitva odhalila vysoké hladiny známeho antidepresíva ketamínu v jeho tele. Americké úrady spustili rozsiahle vyšetrovanie, ktoré viedlo k obvineniu piatich osôb, vrátane lekárov zapojených do Perryho liečby.

Parazitovali na jeho nešťastí

Ako informuje BBC, jedným z obvinených je aj kalifornský lekár Mark Chavez, ktorý prevádzkoval kliniku na liečbu ketamínom. Chavez sa v stredu 3. októbra pred súdom výmenou za nižší trest priznal, že Perrymu predpisoval neoprávnene vysoké dávky ketamínu.

Chavez povedal, že predával ketamín ďalšiemu lekárovi a Perryho asistentovi, ktorý ho hercovi podával. Obaja lekári si písali správy, v ktorých špekulovali, koľko peňazí od Perryho za lieky môžu získať. „Som zvedavý, koľko ten idiot zaplatí,“ písalo sa v jednej zo správ, ktoré sa lekári neskôr snažili vymazať. Celkovo Chavez v spolupráci s ďalšími dvoma osobami známemu hercovi predpísali ketamín v hodnote približne 50-tisíc dolárov.

Perry, ktorý verejne bojoval so závislosťou, podstupoval ketamínovú terapiu v snahe zvládnuť svoje zdravotné problémy. Lekári však zneužili jeho stav a poskytli mu nadmerné množstvá silného anestetika v snahe osobného obohatenia. To neskôr viedlo k fatálnym následkom.

HBO GO

Okrem Chaveza čelia obvineniam aj ďalší aktéri, vrátane tzv. „kráľovnej ketamínu“ Jasveen Sanghovej, ktorá sa špecializuje na predaj drog vysoko postaveným klientom v Los Angeles. Jej súdne konanie je naplánované na rok 2025.

Chavez je momentálne na slobode po zložení kaucie, ale nesmie vykonávať lekársku prax a čelí 10 rokom odňatia slobody. Vzhľadom na spoluprácu s úradmi však skutočná výška trestu pravdepodobne bude omnoho nižšia. Chavezovo priznanie, rovnako ako detaily správ, šokovali verejnosť, ktorá stále spracováva tragickú stratu jedného z najikonickejších hercov 90. rokov.

Perryho smrť zároveň vyvoláva širšie otázky o bezpečnosti kontroverzných terapií, akou je napríklad ketamínová liečba, rovnako ako o etike lekárskej praxe v prípadoch závislosti.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú