V januári 2021 nám štúdio Fntastic prinieslo prvý trailer k ich hre The Day Before. Ukážka hneď ohúrila nadšencov videohier, ktorí vtedy ešte nevedeli, že v nich nie je nič z reálnej hry. V máji 2022 sa stala najžiadanejšou hrou na Steame, no už v tom čase sa okolo hry začali diať divné veci.

Autori stiahli hru zo Steamu kvôli údajným problémom s copyrightom a z rovnakého dôvodu stiahli z YouTube aj nový trailer. Deň D prišiel 7. decembra minulého roku, kedy hra vyšla v predbežnom prístupe na Steame a celý svet sa dozvedel, že išlo o obrovský podvod. Okrem toho, že hra bola plná asset-flipov čo znamená, že autori iba zlepili dohromady vopred vytvorené objekty, ktoré našli na internete.

GamesRadar

Táto stratégia sa používa pri tvorení low-budgetových kópii slávnych hier, ktoré sa následne predávajú za nízke ceny. Zároveň sa začali šíriť fámy o tom, že Fntastic štúdio najímalo programátorov z krajín východnej Európy, ktorým za prácu nič neplatilo. Po vydaní bola hra zasekaná a vyzerala katastrofálne, takže vydržala iba štyri dni, po ktorých Fntastic ohlásilo zatvorenie štúdia a Valve stiahlo hru z predaja.

Podvodníci sa vracajú

Po necelom roku sa štúdio vracia, ospravedlňuje sa a prosí hráčov o druhú šancu. Na svojej stránke dokonca uverejnili dokument obsahujúci kódex, ktorý chce Fntastic 2.0 dodržiavať, aby si získalo fanúšikov. Uvádza sa v ňom napríklad, že ich marketing bude dodržiavať zásady poctivosti, v komunikácii budú transparentnejší a hovoria aj, že končia s dobrovoľníkmi, takže budú pracovať už iba s profesionálmi, čím asi myslia platených ľudí.

Na konci píšu, že ich víziou je vytvárať inovatívne hry a stať sa jedným z najlepších a najmilovanejších herných štúdii na svete. Počúva sa to pekne, no ich novo ohlásený projekt vyzerá opäť podozrivo. Pôjde o titul Factory Escape pre 4-8 hráčov v štýle Fall Guys, kde je cieľom dostať sa cez továreň s rôznymi nástrahami.

Steam

Datamineri sa už pustili do práce a jeden z nich s prezývkou Occular Malice sa podelil na sieti X o zistenie, že ide opäť o asset-flip. Pre túto hru dokonca založili Kickstarter, na ktorom chcú vyzbierať 15 567 dolárov z ktorých už mali vyzbieraných cez 11-tisíc, no hráči zrušili podporu po prevalení, že ide o scam. Teraz majú na konte okolo 2-tisíc dolárov a je to pravdepodobne posledná šanca, ako môže Fntastic vytiahnuť z ľudí peniaze.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú