Napätie v oblasti Kórejského polostrova sa dá krájať nejaké tie desiatky rokov. Kým Južná Kórea prosperuje a patrí medzi najrozvinutejšie štáty sveta, jej sused zo severu trpí obrovskou chudobou a jeho jedinou náplňou práce je zastrašovať svet svojimi nebezpečnými jadrovými zbraňami.

Juhokórejčania si na takéto zastrašovanie už akiste zvykli, ako na kuriózne balóny s kadejakým obsahom, ktoré Pchjongjang pravidelno-nepravidelne vysiela do vzdušného priestoru Južnej Kórey. Najnovšie sa však karta obrátila a s nečakaným predstavením novej zbrane prišiel práve Soul. Na tému upozornil portál Interesting Engineering.

Obrovský upgrade arzenálu

Južná Kórea urobila významný krok vo svojich vojenských kapacitách. Predstavila totiž novú balistickú raketu Hyunmoo-5. Táto raketa, označovaná ako „monštrum“, zaujala pozornosť celého sveta svojou obrovskou 8-tonovou hlavicou, ktorá je schopná preniknúť a zničiť bunkre až 100 metrov pod zemou.

Hyunmoo-5 dokáže niesť najťažšiu hlavicu na svete medzi balistickými raketami. Pre porovnanie, táto hlavica je takmer dvakrát ťažšia než tá, ktorú používa Severná Kórea vo svojej rakete KN-23, čím sa Juh významne posunul vpred v pretekoch o vojenskú dominanciu na polostrove. Samotná raketa váži 36 ton a má dostrel, ktorý sa pohybuje od 300 do 3 000 kilometrov, v závislosti od veľkosti hlavice.

Screenshot/LampaInfo/YouTube

Odhalenie Hyunmoo-5 prichádza v čase, keď Severná Kórea pokračuje vo svojich jadrových programoch, čo vedie Južnú Kóreu k výrazným modernizáciám svojej obrany. Prezident Južnej Kórey Yoon Suk Yeol varoval, že ak by Severná Kórea použila jadrové zbrane, odpoveď juhokórejskej aliancie by bola „rozhodujúca a zdrvujúca“ a mohla by viesť k pádu severokórejského režimu.

Vývoj a technické špecifikácie

Hyunmoo-5 bola vyvinutá v spolupráci s juhokórejskou spoločnosťou Hanwha Aerospace a agentúrou pre rozvoj obrany. Raketa vybavená dvojstupňovým motorom na tuhé palivo, dosahuje po apogee (najvyššom bode letu) rýchlosť až 10 Mach (cca  12 348 km/h), čo ju robí mimoriadne efektívnou vo vojenských operáciách. Po úspešných testoch sa začala jej sériová výroba koncom roku 2023.

Hyunmoo-5 bola predstavená počas slávnostnej vojenskej prehliadky 1. októbra na leteckej základni v Soule pri príležitosti Dňa ozbrojených síl Južnej Kórey. Na tejto udalosti boli okrem novej rakety predvedené aj iné významné vojenské technológie, vrátane juhokórejskej stíhačky KF-21, stealth lietadiel F-35A a amerického strategického bombardéra B-1B.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú