Príroda je veľký divotvorca, o čom sa presviedčame deň čo deň. Najnovšie vedcov, ale aj širšiu verejnosť prekvapil najvyšší vrch sveta nad hladinou mora. Mount Everest s výškou 8 849 metrov (po zaokrúhlení) vraj nepovedal posledné slovo a ďalej rastie. O téme informoval portál Interesting Engineering.

Rastie kvôli erózii

Najnovší výskum publikovaný v časopise Nature Geoscience ukazuje, že výška Mount Everestu stále rastie. Deje sa tak v dôsledku jedinečného fenoménu – erózie riečneho systému v jeho blízkosti.

Podľa medzinárodnej štúdie vedenou výskumníkmi z University College London (UCL), erózia neďalekej rieky Arun spôsobila nárast výšky Everestu o 15 až 50 metrov za posledných 89 000 rokov. Tento nečakaný jav je spôsobený tzv. izostatickým odrazom – procesom, kedy strata materiálu na povrchu vedie k vzostupu zemského masívu.

„Mount Everest je pozoruhodná hora mýtov a legiend a stále rastie. Náš výskum ukazuje, že keď sa blízky riečny systém zarezáva hlbšie, strata materiálu spôsobuje, že hora vyviera ďalej smerom nahor,“ povedal Adam Smith, spoluautor a doktorand na UCL Earth Sciences.

Wikipedia
Hora stúpa 2 milimetre za rok

Výskum ukázal, že asi 75 kilometrov od Everestu riečna sieť vytesáva hlboký kaňon. Rieka Arun tu vymyla obrovské množstvo hornín a pôdy, čo spôsobilo, že časť kôry pod Mount Everestom sa zdvíha. Tento geologický proces spôsobuje, že hora stúpa rýchlosťou približne 2 milimetre za rok. Teraz sa však stalo niečo zvláštne a hora narástla takmer o 50 metrov.

„V oblasti Everestu existuje zaujímavý riečny systém. Horná rieka Arun tečie na východ vo vysokej nadmorskej výške s plochým údolím. Potom sa náhle stáča na juh ako rieka Kosi, nadmorská výška klesá a je strmšia. Táto jedinečná topografia, ktorá svedčí o nestabilnom stave, pravdepodobne súvisí s extrémnou výškou Everestu,“ vysvetlil Jin-Gen Dai, spoluautor z Čínskej univerzity geovied.

Vplyv na ďalšie vrcholy

Tento proces neovplyvňuje len samotný Everest. Blízke vrcholy, vrátane Lhotse a Makalu, tiež zaznamenávajú nárast výšky. Tieto vrcholy sú štvrtým a piatym najvyšším vrchom na svete, a rovnako ako Everest, aj ich ovplyvňuje izostatický odraz

Nový výskum ponúka lepšie pochopenie skrytých dynamických procesov, ktoré formujú zemský povrch. Himaláje, ako jedno z najmladších a najdynamickejších pohorí na svete, poskytujú jedinečný pohľad na to, ako prírodné sily ako erózia a izostatický odraz formujú krajinu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú