Americká spoločnosť NVIDIA pripravuje svoje najnovšie grafické karty RTX 5090 a RTX 5080, o ktorých parametroch kolovali už dlhšie rôzne fámy. Teraz sa konečne dozvedáme niekoľko dôležitých schopností. Podľa najnovších zistení, ktoré prináša portál The Verge, napriek známym parametrom stále nie je isté, kedy sa týchto kariet trh naozaj dočká.

Výkon dorovná cena a spotreba

Najvýkonnejšia karta rady 50-, teda GeForce RTX 5090 má dostať až 32 GB vlastnej pamäte typu GDDR7 a až 21 760 jadier typu CUDA, ktoré sú pre NVIDIA veľmi dôležitou zbraňou. Ohromný výkon si ale pochopiteľne vyžiada aj poriadnu spotrebu, a to až do 600 W, teda o ďalších 150 W než o niečo menej výkonná GeForce RTX 4090.

Okrem toho sa bližšie dozvedáme aj parametre o niečo slabšej RTX 5080, ktorá má dostať 16 GB vlastnej pamäte rovnakého typu a 10 752 jadier CUDA. Stále síce nejde o informáciu priamo od spoločnosti NVIDIA, avšak prichádza od používateľa kopite7kimi na sociálnej sieti X.com, kedysi známej ako Twitter, ktorý má veľmi dobrú minulosť so spoľahlivým odhaľovaním parametrov týchto kariet.

Okrem dátumu príchodu na trh pochopiteľne nie je známa ani cena, ktorá ale bude rovnako ohromná ako výkon. Keď sa povie NVIDIA, väčšina ľudí si automaticky vybaví grafické karty GeForce, ktoré patria k špičke na trhu. No NVIDIA nie je len o hrách. Spoločnosť už dávno expandovala do oblastí umelej inteligencie (AI), dátových centier a automobilového priemyslu. Jej technológie dnes využívaš v autonómnych vozidlách, vývoji AI modelov či dokonca v medicíne.

Ohromný rast

Tržby tohto amerického výrobcu čipov, ktorý zatiaľ najviac profituje z boomu okolo umelej inteligencie (AI), v 2. kvartáli medziročne stúpli o 122,4 % na 30,04 miliardy USD (27,02 miliardy eur) z 13,507 miliardy USD. Analytici počítali s tržbami na úrovni 28,7 miliardy USD.

Poriadne expandovala

NVIDIA si dlho držala dominantné postavenie v segmente grafických procesorov (GPU), najmä vďaka svojmu výkonnému hardvéru a softvéru ako CUDA, ktorý umožňuje optimalizované výpočty pre rôzne odvetvia. No konkurencia nie je zanedbateľná. Najväčší rival, AMD (Advanced Micro Devices), výrazne zvýšil svoju kvalitu vďaka sérii grafických kariet Radeon a tiež procesorom Ryzen. AMD dnes získava veľkú časť trhu vďaka dobrému pomeru výkonu a ceny.

Ďalším konkurentom, ktorý sa ti možno nezdá ako priamy rival, je Intel. Ten tradične dominoval v oblasti procesorov, no v posledných rokoch sa snaží preniknúť aj do sveta grafických kariet so svojou sériou Intel Arc. Hoci Intel zatiaľ nemá takú silnú pozíciu v GPU segmente, jeho prítomnosť môže v budúcnosti ovplyvniť rovnováhu na trhu.

GPU, ako tie od spoločností NVIDIA alebo AMD, sú navrhnuté tak, aby paralelne spracovávali obrovské množstvo dát. To znamená, že namiesto toho, aby sa každý výpočet spracovával sériovo (ako na CPU), GPU dokáže súbežne vykonávať tisíce úloh. Pre umelú inteligenciu, ktorá pracuje s veľkými datasetmi a komplexnými modelmi, je takáto paralelizácia kľúčová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú