Netflix opäť raz dokazuje, že mu nerobí problém vystreliť do popredia aj snímky staré niekoľko rokov. Ukazuje sa to aj na kladne prijatej rodinnej dráme Veľký dar z roku 2017, ktorú gigant pridal do knižnice iba pred niekoľkými dňami. Predplatitelia služby si ju napriek staršej produkcii nenechali ujsť a rýchlo ju dostali medzi globálne najsledovanejší obsah.

Hrá v nej hviezda Avengerov

Film režiséra Marca Webba budí pozornosť predovšetkým kvôli svojej hlavnej hereckej hviezde, ktorou je Chris Evans, známy predovšetkým ako Kapitán Amerika z komiksového univerza MCU. Evans vo svojej menej známej snímke nechal svaly odpočívať a namiesto záchrany sveta rieši dilemu, ako čo najlepšie vychovať svoju neter Mary s výnimočným matematickým talentom.

Mladé dievčatko je nadané schopnosťami riešiť aj tie najzložitejšie matematické rovnice, Evans ako jej strýko Frank Adler však odmieta zapísať ju na školu pre nadaných. Je totiž presvedčený, že Mary si v prvom zaslúži prežiť normálne detstvo. Tento názor nezdieľa Maryna zámožná stará mama, ktorá je odhodlaná čo najskôr nasmerovať nadané dievča na akademickú cestu a neváha pritom využiť aj právne prostriedky.

Gifted Chris Evans
TMDB

Vystrelil v popularite

Film Veľký dar mal premiéru ešte v apríli 2017, veľkej svetovej pozornosti sa ale nedočkal. Hlavným dôvodom bola predovšetkým skutočnosť, že snímka v kinách štartovala iba vo vybraných krajinách, medzi ktorými Slovensko ani Česká republika nefigurovali.

Masovú divácku pozornosť teraz snímke priniesol Netflix, ktorý film do ponuky zaradil iba 15. septembra. Stačilo pár dní a a sedem rokov stará snímka už figuruje medzi najsledovanejším obsahom služby na celom svete. Film si vo veľkom púšťajú aj Slováci a nájdeš ho na piatom mieste najsledovanejších noviniek u nás.

Okrem diváckeho magnetu Chrisa Evansa sa na vysokej popularite pravdepodobne podpísala aj kvalita filmu. Zápletka síce evokuje dojem ťaživej rodinnej drámy, pravdou je skôr opak. Režisér Marc Webb sa na tému pozerá s nadhľadom a šikovne mieša humor s vážnymi témami o rodičovstve, vzdelávaní a rodinných vzťahoch.

Film sa tiež dočkal uznania za citlivé spracovanie konfliktu medzi osobnou slobodou a rozvíjaním talentu. Výsledkom je dojímavá, no zároveň divácky prístupná dráma, ktorá právom oslovuje globálne publikum. Veľký dar je na Netflixe dostupný s českým dabingom, diváci ho nájdu aj v ponuke služby Disney+.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú