V článku boli použité materiály TASR.

V polovici septembra spustila polícia trestné stíhanie v prípade štátnej spoločnosti Slovensko IT pre podozrenie z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Ide o dôležitú udalosť, ktorá vyvoláva otázky o tom, ako efektívne boli spravované verejné financie, a či sa dajú očakávať ďalšie následky pre zúčastnené osoby.

Štátna firma Slovensko IT vznikla v septembri 2020, počas obdobia, keď na ministerstve investícií a informatizácie pôsobila Veronika Remišová (Za ľudí). Úlohou spoločnosti bolo zlepšovanie štátnych IT služieb a testovanie dodávok od externých firiem. Napriek počiatočným očakávaniam sa firma ocitla v likvidácii od augusta tohto roka, pričom jej akcionárom bolo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

V júli tohto roka ministerstvo pod vedením Richarda Rašiho (Hlas-SD) podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, poukazujúc na kumulovanú stratu spoločnosti vo výške viac ako sedem miliónov eur. Okrem toho sa objavili vážne pochybenia, ktoré preveroval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová potvrdila, že vyšetrovanie vedie kriminálna polícia v Košiciach. Trestné stíhanie sa týka podozrenia, že v Slovensko IT došlo k porušeniu povinností pri správe majetku, čo mohlo spôsobiť štátu škodu. Polícia zatiaľ neposkytla bližšie detaily vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

Ministerstvo očakáva, že orgány činné v trestnom konaní zistia, kto konkrétne je za tieto chyby zodpovedný a či vznikla škoda štátu v dôsledku zlého hospodárenia spoločnosti. Raši upozornil, že experiment so štátnou firmou stál daňových poplatníkov približne desať miliónov eur, pričom spoločnosť mala kumulovanú stratu viac ako sedem miliónov a ďalšie milióny eur bude musieť štát zaplatiť pri likvidácii spoločnosti.

Kauza Slovensko IT sa stala aj predmetom politických sporov. Richard Raši kritizoval spôsob fungovania spoločnosti a podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, čo viedlo k začiatku vyšetrovania. Veronika Remišová však tvrdí, že firma bola počas jej pôsobenia na ministerstve v zisku. Remišová označila Rašiho krok za nezmyselný a obvinila ho zo zastrašovania a zlého vládnutia.

TASR - Jakub Kotian (Úprava redakcie)

Podľa nej spoločnosť dosahovala zisk v státisícoch eur, čo mali potvrdiť účtovné závierky aj audit NKÚ. Remišová ďalej zdôraznila, že Raši za sebou nemá žiadne konkrétne výsledky a jeho kritika je neopodstatnená.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú