Audi opäť zdvihlo latku vo svete elektromobilov predstavením svojej novej, extra výkonnej verzie modelu e-tron GT. Novinka s názvom Audi RS e-tron GT performance sa môže pochváliť nielen fantastickými výkonmi, ale aj titulom najvýkonnejšieho sériového modelu v histórii tejto nemeckej značky, uvádza samotná automobilka na svojom webe.

Výkon na steroidoch

Základný model e-tron GT bol už od svojho vzniku koncipovaný ako športové vozidlo kategórie Gran Turismo. Nový Audi RS e-tron GT performance však ešte viac tlačí na športovú stránku a zameriava sa na čistý výkon. Na zadnej náprave je osadený novo vyvinutý synchrónny elektromotor s permanentnými magnetmi (PSM) s výkonom 415 kW. Tento motor spolupracuje s ďalším PSM elektromotorom na prednej náprave, ktorý má výkon 252 kW. Spolu teda poskytujú systémový výkon 550 kW a maximálny krútiaci moment 1 027 Nm.

Audi

No to nie je všetko – funkcia Launch Control dokáže krátkodobo zvýšiť výkon až na 680 kW, čo zabezpečuje  doslova adrenalínový zážitok z jazdy. Rekuperácia dosahuje až 400 kW, čo zvyšuje efektivitu a predlžuje dojazd.

Akcelerácia z 0 na 100 km/h trvá bežne 2,9 sekundy, ale vďaka Launch Control sa tento čas dá skrátiť na neuveriteľných 2,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.

Špičková technológia

Audi RS e-tron GT performance nie je len o výkone, ale aj o technológiách. Disponuje sofistikovaným tepelným manažmentom zo 4 chladiacimi okruhmi, čo zabezpečuje, že vysoký výkon môže byť využívaný opakovane bez rizika prehriatia. Na takúto intenzívnu záťaž sú taktiež prisposobené aj vylepšené batériové články NMC.

Audi

Čo sa týka nabíjania, auto zvláda maximálny výkon 320 kW, čo znamená, že batéria s kapacitou 105 kWh (97 kWh využiteľných) sa dokáže nabiť z 10 % na 80 % za iba 18 minút. Dojazd sa pohybuje od 533 do 592 km podľa WLTP, v závislosti od výbavy vozidla.

Audi RS e-tron GT performance je vybavený aktívnym odpružením s novovyvinutou 2-komorovou a 2-ventilovou technológiou, ktorá je súčasťou štandardnej výbavy. Taktiež ponúka systém Audi drive select, ktorý umožňuje prispôsobiť jazdné režimy podľa preferencií vodiča. A ak ti pri elektromobiloch chýba „zvuk motora“, Audi pridalo syntetickú zvukovú kulisu pre tých, ktorí chcú mať pocit, že stále jazdia na športovom spaľováku.

Audi

Cena na Slovensku

Ak ťa tento elektromobil láka, priprav si poriadnu sumu. Na slovenskom trhu sa Audi RS e-tron GT performance predáva od 160 410 €. S touto cenou sa radí medzi najluxusnejšie a najvýkonnejšie elektrické vozidlá, ktoré si môžeš u nás kúpiť.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú