Kráľ filmových zárobkov James Cameron, ako rodáka z Ontaria v Hollywoode prezývajú, je aktuálne plne angažovaný v miliardovej sérii Avatar, ktorú v blízkej budúcnosti čakajú tri ďalšie filmy a od roku 1997 sa režijne nevenoval žiadnemu inému filmovému projektu.

Dlhé čakanie miliónov fanúšikov, ktorí by už radi videli jeho talent konečne sa rozvíjať aj iným smerom, je však, zdá sa, na konci. Portál Deadline totiž informoval, že James Cameron kúpil práva na pripravovanú knihu Charlesa Pellegrina s názvom Ghosts of Hiroshima, ktorá vyjde v auguste 2025 pri príležitosti 80. výročia zhodenia atómovej bomby v Japonsku.

Neuveriteľný príbeh na pozadí tragických udalostí

K pripravovanému projektu poslúži ako základ okrem knihy Ghosts of Hiroshima aj príbeh z ďalšej Pellegrinovej knihy s názvom Last Train From Hiroshima z roku 2015, podľa ktorého Cameron pomenoval aj samotný film. Posledná spomínaná kniha sa zameriava na neuveriteľný skutočný príbeh japonského muža, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil obidva atómové výbuchy.

Po tom, čo utiekol z ohnivého pekla v Hirošime sa vlakom presunul do Nagasaki, kde ho čakal podobne desivý scenár. Jadro oboch kníh tvoria tiež očité svedectvá tých, ktorí zažili atómové výbuchy na vlastnej koži – japonských civilistov na zemi a amerických letcov vo vzduchu.

TMDB

„Je to téma, o ktorej som už dlho chcel natočiť film a dlho som zápasil s tým, ako to urobiť. Stretol som Tsutomu Yamaguchiho, ktorý prežil oba výbuchy v Hirošime aj Nagasaki, len niekoľko dní pred jeho smrťou. Bol v nemocnici. Odovzdával nám príbeh svojho života, a preto to musím urobiť. Nemôžem sa od toho odvrátiť“, povedal pre Deadline James Cameron, ktorý Yamaguchimu s Pellegrinom sľúbili, že odovzdajú jeho jedinečnú a desivú skúsenosť budúcim generáciám.

Cameronova obava z jadrovej vojny, ktorá sa objavuje aj v jeho ikonickej dvojici filmov zo série Terminátor, ho podľa vlastných slov prenasleduje už od doby, keď ako osemročný sledoval priebeh kubánskej raketovej krízy. Pre obľúbeného režiséra to nebude prvý film, ktorý sa zaoberá skutočnými katastrofickými udalosťami.

V roku 1997 priniesol svetu svoju epickú romantickú drámu Titanic, kde na pozadí tragického potopenia legendárnej lode Titanic prerozprával silný a emotívny romantický príbeh. Snímka nakoniec získala neuveriteľných 11 Oscarov. Príbeh o jadrovej katastrofe v Japonsku nosí v sebe už viac ako 20 rokov a ak pristúpi k filmu s rovnakou vášňou ako k Titanicu, ku ktorého vraku sa neváhal aj osobne potopiť, tak nás s určitosťou čaká filmová udalosť, aká tu nebola niekoľko rokov.

Film tak skoro neuvidíme

Kedy by samotné nakrúcanie mohlo začať je však stále vo hviezdach, nakoľko sám tvorca priznal, že sa projektu môže začať venovať až keď mu to umožní produkcia nekonečne trvajúcej série Avatar, ktorá sa má rozrásť v najbližších rokoch o ďalšie tri tituly. Prvý z nich s názvom Avatar 3: Fire and Ash, ktorý by mal do kín doraziť 19. decembra 2025, je aktuálne v postprodukčnej fáze a zdĺhavom procese pridávania špeciálnych efektov.

TMDB

Okrem divákmi obľúbenej série, ktorej sa režisér venuje nepretržite už takmer 20 rokov, Cameron v nedávnom rozhovore pre THR prezradil aj to, že v tichosti pracuje aj na návrate Terminátora. O detailoch však 70-ročný režisér nepovedal absolútne nič, potvrdil len, že nový projekt vzniká nezávisle od pripravovaného anime seriálu od Netflixu, ktorý dorazil do knižnice služby minulý mesiac.

Pri pomyslení na vyťaženosť Camerona a jeho dlhoročnú zanietenosť Avatarom je teda nepravdepodobné, že sa jednej zo spomínaných snímok dočkáme už v najbližších rokoch. Avšak správa, že sa začína pomaly, ale iste pripravovať na nové projekty a postupne sa tak odpútať od Avatara je prvým dobrým znamením, že od neho ešte uvidíme aj iné veľkolepé veci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú