V tomto texte boli použité materiály TASR.

V priebehu nasledujúcich 25 rokov môžu superbaktérie usmrtiť až 40 miliónov ľudí. Uvádza to nová štúdia projektu Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram), ktorá skúmala globálny vplyv týchto nebezpečných mikroorganizmov. Informáciu priniesli agentúry AFP a DPA, ktoré cituje TASR.

Superbaktérie sú baktérie, ktoré si vyvinuli odolnosť voči antimikrobiálnym liekom, vrátane antibiotík. Tento jav sa nazýva antimikrobiálna rezistencia (AMR) a je stále väčšou výzvou pre svetovú zdravotnú starostlivosť. Štúdia ukazuje, že medzi rokmi 1990 a 2021 zomrelo na infekcie spôsobené superbaktériami viac ako milión ľudí.

Hoci antimikrobiálna rezistencia je prirodzeným javom, ľudské konanie ju výrazne zhoršuje. Nadmerné a nesprávne používanie antibiotík u ľudí i zvierat spôsobuje, že tieto lieky strácajú účinnosť. To znamená, že choroby, ktoré sa kedysi liečili bežnými antibiotikami, môžu byť teraz oveľa ťažšie až nemožné liečiť.

Vedci varujú, že superbaktérie sú veľkým rizikom do budúcnosti, pričom sa stávajú problémom, ktorý presahuje hranice štátov. „Antimikrobiálne lieky sú jedným zo základných kameňov modernej medicíny a rastúca rezistencia voči nim je veľmi znepokojivá,“ uvádza Mohsen Naghavi z Washingtonskej univerzity v USA.

Pozitívnou správou je, že počet úmrtí detí mladších ako päť rokov, spôsobených superbaktériami, za posledných 30 rokov klesol o viac ako polovicu. To je dôsledkom lepších preventívnych opatrení a zdravotnej starostlivosti. Napriek tomu, keď sa deti nakazia, ich liečba býva veľmi náročná.

Znepokojujúcejší je však nárast úmrtí u starších ľudí. U osôb starších ako 70 rokov sa počet úmrtí na superbaktérie za rovnaké obdobie zvýšil o viac ako 80 percent. Najväčším problémom je infekcia spôsobená stafylokokovou baktériou MRSA, ktorá je odolná voči viacerým antibiotikám. V roku 2021 sa počet úmrtí na MRSA zdvojnásobil na 130 000 v porovnaní s predchádzajúcimi tromi desaťročiami.

Podľa modelov výskumníkov by mohol počet úmrtí na AMR v roku 2050 dosiahnuť takmer dva milióny ročne, čo by predstavovalo nárast o 67 percent oproti súčasným trendom.

Colin Brown, zástupca riaditeľa Agentúry na ochranu zdravia vo Veľkej Británii, zdôrazňuje, že rezistencia na antibiotiká je problémom, ktorý ovplyvňuje všetkých: „Všetci môžeme pomôcť tým, že budeme užívať antibiotiká len vtedy, keď nám to odporučí zdravotnícky pracovník. Zaobchádzajte s antibiotikami s úctou a v budúcnosti pomôžu nám všetkým.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú