Sme v dobe, kedy si na internete môžeš kúpiť skoro čokoľvek, aj stroj na výrobu diamantov za 200 000 dolárov. Na netradičný produkt, ktorý je dostupný na čínskej Alibabe, upozornil portál Ars Technica.

Syntetický diamant

História laboratórne vytvorených diamantov siaha až do 50. rokov, 20. storočia, keď chemik Howard Tracy Hall zo spoločnosti General Electric prvýkrát úspešne vytvoril syntetické diamanty. Vytvoril ich pomocou procesu vysokého tlaku a teploty (HPHT), ktorý napodobňuje podmienky tvorby diamantov v prírode.

Technológia tvorby diamantov pokročila a dnes existujú dva hlavné spôsoby výroby diamantov: HPHT, ktorý napodobňuje podmienky ako v hlbokej zemi a chemická depozícia z plynnej fázy (CVD). Na Alibabe je môžete nájsť oba typy strojov na výrobu diamantov, pričom ceny začínajú na približne 200 000 dolároch (približne 179 759 Eur). CVD stroje sú drahšie a stoja okolo 450 000 dolárov (404 458 Eur).

Stroj na výrobu diamantov. Zdroj: Alibaba
Výroba diamantov

Myšlienka kúpy stroja na výrobu diamantov môže byť lákavá, avšak ovládanie stroja nie je až také jednoduché. Vyžaduje si odborné znalosti a ďalšie zdroje na efektívne fungovanie. Pri lacnejšom lise HPHT potrebuješ grafit vysokej kvality, kovové katalyzátory, ako železo alebo kobalt a presné systémy na riadenie teploty a tlaku. Pri CVD technológii je nevyhnutný stály prísun metánu a vodíkových plynov, ako aj kontrola mikrovĺn alebo horúcich vlákien. Navyše, obe metódy vyžadujú diamantové zárodočné kryštály na spustenie procesu rastu.

Hoci sú stroje dostupnejšie ako kedykoľvek predtým, zriadenie produktívnej prevádzky si vyžadujú ďalšie veľké investície do vybavenia, materiálov, bezpečnostných opatrení, ale aj do odborných znalostí.

Dostupnejšia alternatíva

Aj napriek tomu, že výroba laboratórnych diamantov nie je jednoduchá, stále sa považuje za cenovo výhodnejšiu, ale aj ekologickejšiu a etickejšiu, než je tradičná ťažba. Navyše, klesajú aj náklady na produkciu. Zatiaľ čo v roku 2008 stálo vyrobenie CVD diamantu 4 000 dolárov za karát, dnes sa tieto náklady pohybujú okolo 300 až 500 dolárov. Ťažobný priemysel sa dostáva do útlmu.

Ceny prírodných drahokamov klesli o 5,7 percent a sú o 30 percent nižšie ako v rekordnom roku 2022. Diamanty pestované v laboratóriách si naďalej získavajú na popularite a ich podiel na trhu rastie až o 20 percent ročne. Možno je teraz ten správny čas investovať do jedného z týchto strojov na výrobu diamantov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú