Slovenská platforma Medannot, ktorá prináša revolúciu v automatizácii rádiologických vyšetrení pomocou umelej inteligencie, získala investíciu vo výške 300-tisíc eur. Financovanie viedol domáci fond Zero One Hundred, ktorý podporuje inovatívne technologické riešenia s cieľom zlepšiť zdravotníctvo.

Medannot sa špecializuje na spracovanie 3D lekárskych snímok z CT a MRI vyšetrení. Platforma ponúka lekárom možnosť využiť viac ako 50 modelov založených na báze umelej inteligencie, ktoré dokážu analyzovať medicínske snímky a vytvárať riešenia pre rôzne zdravotné problémy – od detekcie rakoviny pľúc až po neinvazívne kolonoskopie prostredníctvom virtuálnej reality.

“V rádiológii je veľa repetitívnej práce. Avšak len malá časť týchto úloh je automatizovaná, keďže AI firmy momentálne nestíhajú pokryť všetky klinické potreby,” povedal MUDr. Ing. Pieter De Backer, PhD., spoluzakladateľ spoločnosti Medannot.

“Zásadne sme zmenili prístup tým, že sme lekárom umožnili stať sa vývojármi modelov umelej inteligencie. S našou platformou môžu vytvárať, trénovať a nasadzovať AI modely prispôsobené ich špecifickým potrebám, bez toho, aby museli napísať čo i len jeden riadok kódu,” dodal.

Medannot

Platforma, ktorá už dnes funguje v pilotných projektoch vo viacerých nemocniciach a univerzitách po celom svete, vrátane Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave, ponúka intuitívne webové rozhranie s jednoduchou integráciou do systémov na archiváciu medicínskych snímok (PACS). Lekári môžu priamo v prehliadači anotovať snímky a začať trénovať AI modely už po nahratí piatich snímok.

“Do Medannot sme sa rozhodli investovať kvôli jeho jedinečnému prístupu k demokratizácii umelej inteligencie v rádiológii. Táto investícia je v súlade s naším cieľom podporovať inovatívne riešenia, ktoré napredujú v medicínskych technológiách a nakoniec vedú k záchrane viac životov,” povedal Dušan Duffek, Managing Partner fondu Zero One Hundred.

Platforma ponúka aj príležitosť pre lekárov získať finančný zisk z vývoja a validácie AI modelov. Tie, ktoré prejdú regulačným procesom a získajú certifikáciu od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) či európskeho Nariadenia o zdravotníckych pomôckach (MDR), môžu byť zaradené do AI katalógu a poskytované ďalším zdravotníkom.

Medannot

Medannot svojím inovatívnym prístupom mení spôsob, akým lekári využívajú technológie na diagnostiku a liečbu. Vďaka tejto novej investícii plánuje rozšíriť svoje pôsobenie v Európe a na Blízkom východe, čím prispeje k rýchlejšej adopcii umelej inteligencie v zdravotníctve.

Platforma už teraz pomáha pri diagnostike a liečbe najvážnejších ochorení. „Tento kolaboratívny prístup urýchľuje vývoj a adopciu AI v rádiológii a prináša nový zdroj príjmov pre lekárov a nemocnice, pričom im umožňuje priamo prispievať k pokroku medicínskych technológií,” myslí si Ing. Robert Klein, spoluzakladateľ a technologický riaditeľ Medannot.

Medannot sa už osvedčil vo viacerých svetových zdravotníckych zariadeniach, vrátane prestížnych nemocníc a univerzít v Belgicku, Poľsku, Taliansku a Nemecku. Slovenská platforma má ambíciu byť lídrom v oblasti AI v zdravotníctve a jej úspešné pilotné projekty naznačujú, že táto ambícia je viac než oprávnená.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú