Slovenská kinematografia má nového rekordéra. Filmovú novinku Miki, ktorá sleduje vzostup a pád obávaného mafiána Mikuláša Černáka, už v našich kinách videlo viac než 300-tisíc divákov. Pokorenie významnej méty redakcii FonTech.sk potvrdila zástupkyňa filmového distribútora CinemArt Slovensko.

Rekordný nástup

Miki do slovenských kín dorazil v druhej polovici augusta a zaznamenal najlepší štart slovenského filmu v ére našej samostatnosti. Novinka režiséra Jakuba Kronera za otvárací víkend dosiahla návštevnosť takmer 105-tisíc divákov (vrátane predpremiér), čím pokorila doterajší rekord politicky ladenej snímky Sviňa. Tá pri premiére v roku 2020 za úvodný premietací víkend zaznamenala návštevnosť necelých 104-tisíc divákov.

Záujem o príbeh slovenského mafiána Mikuláša Černáka pokračoval aj v ďalších týždňoch a aktuálne ho v kinách videlo cez 300-tisíc divákov. Miki sa tak stáva iba šiestym slovenským filmom, ktorému sa cez túto hranicu podarilo dostať.

Podobný úspech v minulosti zaznamenali napríklad Čiara (332 tisíc), Všetko alebo nič (340 tisíc) alebo tiež historická veľkovýpravná dráma Juraja Jakubiska Bathory, ktorú si v slovenských kinách pozrelo až 432 tisíc divákov. Bathory tak v návštevnosti slovenských filmov naďalej zostáva jasným rekordérom.

Miki v slovenských kinách zarobil viac než 2,3 milióna eur a je celkovo druhým najnavštevovanejším filmom tohto roka. Väčší záujem diváci na Slovensku prejavili iba o animovanú snímku V hlave 2, ktorú u nás videlo približne 385 tisíc divákov. Zo slovenských filmov tento rok medzi tuzemskými fanúšikmi filmu bodovala aj komédia Kavej, ktorú u nás doposiaľ videlo približne 285 tisíc divákov.

Mafiánska snímka v hlavnej úlohe s Milanom Ondríkom na konci augusta štartovala aj v susednej Českej republike, záujem tu však zďaleka nie je tak silný ako na Slovensku. V českých kinách si film o Mikulášovi Černákovi zatiaľ prišlo pozrieť necelých 13 tisíc ľudí.

Príde na Netflix aj na slovenskú službu

Návštevnosť Mikoho v ďalších týždňoch ešte o niečo narastie a bude zaujímavé sledovať, či sa mafiánskej dráme podarí prekonať aj ďalšie rekordy. Film sa zatiaľ vysiela exkluzívne v kinách, neskôr bude zaradený aj do ponuky streamovacích služieb. Vysielacie práva na úspešnú slovenskú drámu získali Netflix a služba JOJ Play. Dátumy premiér zatiaľ nie sú známe, očakávame však pridanie počas decembra, prípadne januára 2025.

Vieme tiež, že Miki do online priestoru neskôr dorazí aj v špeciálnej rozšírenej verzii. Stane sa tak na streamovacej službe JOJ Play. Tieto informácie redakcii FonTech.sk potvrdila skupina JOJ, upozornili sme na to v staršom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú