Mali spôsobiť revolúciu v doprave, namiesto toho po sebe vytrubujú a rušia spiacich obyvateľov. Kuriozita, akú si dnes asi ešte nečítal. V americkom San Franciscu zažívajú ľudia vzburu robotov. Aby sme to však uviedli na pravú mieru, parkoviská v tomto najľudnatejšom štáte Kalifornie sú svedkami unikátneho bizáru, informuje abc7news.

Robotaxíky sa zbláznili

Pokročilé technológie niekedy prinášajú nečakané problémy. Túto skutočnosť bolestne pociťujú obyvatelia San Francisca, ktorých trápi neznesiteľný nočný hluk spôsobený autonómnymi taxíkmi Waymo na miestnych parkoviskách.

Ako možno vidieť na záberoch, tieto robotické vozidlá blúdia v noci a v skorých ranných hodinách po parkovisku a vytrubujú jedno na druhé.

Waymo vysvetlilo, že trúbenie je dôsledkom bezpečnostného softvéru, ktorý má predchádzať kolíziám pri nízkej rýchlosti. Systém upozorňuje okolité autá na prítomnosť taxíka Waymo, ak predpokladá, že ho iný vodič nemusí vidieť.

Spoločnosť Waymo už pracuje na riešení. Vo vyhlásení uznala chybu. „Sme si vedomí toho, že v niektorých situáciách môžu naše vozidlá počas pohybu po parkoviskách krátko zatrúbiť. Zistili sme príčinu a v súčasnosti vykonávame nápravu,“ sype si popol na hlavu 15-ročná firma.

Vynaliezavosť susedov

Obyvatelia budov v okolí prenajatého parkoviska sa na internete podelili so svojimi skúsenosťami. Russell Pofsky žije v jednej z okolitých bytoviek už 20 rokov, no povedal, že sa ešte nikdy nebudil uprostred noci tak často, ako za posledné dva týždne. Pofsky povedal, že trúbenie nastáva „akoby každé štyri sekundy a potom pokračuje a pokračuje“. V utorok ráno počul trúbenie začať okolo 5. hodiny ráno.

Iná obyvateľka priľahlej oblasti, pani Tung, dokonca vytvorila livestream s upokojujúcou hudbou, ktorý monitoroval toto parkovisko. Pani Tung povedala, že veľká časť hluku nastáva okolo 2:00, keď autá odchádzajú a okolo 4:30, keď sa vracajú. „Predpokladám, že je to niečo ako vrcholový prestoj. Ale vieš, je to aj môj vrcholový moment spánku,“ citoval ju New York Tiemes.

V snahe zmierniť obavy miestnych obyvateľov Waymo v súčasnosti pripravuje aktualizáciu softvéru, ktorá by mala tento problém vyriešiť. Obyvatelia San Francisca tak dúfajú, že čoskoro budú môcť opäť pokojne spávať bez rušivého trúbenia autonómnych taxíkov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú