Po úspešnom reštaurovaní svojej Ligy spravodlivosti sa Zack Snyder opäť vrátil do strižne, aby dal so špeciálnou režisérskou edíciou do poriadku aj svoj spackaný projekt Rebel Moon. Ten sa pred pár dňami vrátil do knižnice Netflixu v rozšírenom 6-hodinovom formáte, ktorý sľuboval kompletne nový zážitok, navyše okorenený R-kovým ratingom.

Prvé dojmy a recenzie však hovoria o rovnako trýznivom trápení diváka ako pri origináli, čo ešte viac dokonáva skazu 165-miliónovej investície Netflixu vloženej do projektu.

Bude to úplne iný zážitok, sľuboval režisér

Rebel Moon patrí k vysnívaným projektom režiséra Zacka Snydera, ktorý sa po superhrdinských filmoch DC presunul k spolupráci s Netflixom. Snyder od giganta dostal absolútnu slobodu a dokonca aj požehnanie rozdeliť svoje sci-fi na dva samostatné filmy. Výsledok však bol v konečnom dôsledku rozpačitý.

Boj hŕstky statočných bojovníkov o záchranu roľníckej planéty bol presýtený lacným klišé, povrchným dejom a nekonečnou záplavou spomalených záberov, čo sa divákom rýchlo zunovalo. Už prvý diel preto po stránke záujmu na Netflixe ďaleko zaostal za očakávaniami, sledovanosť pokračovania, ktoré dorazilo v apríli, tak už bola pre službu hotovou katastrofou.

rebel moon
TMDB

Ani mizerný záujem však Netflix a Zacka Snydera neodradili od predstavenia rozšírenej režisérskej edície, ktorá mala okrem brutality, krvi a sexuálnych scén priniesť aj absolútne nový zážitok a zlepšiť tak celkové renomé projektu. To sa však nestalo a prvé reakcie divákov a recenzentov sa jednohlasne zhodujú v tom, že okrem pár detailov sú filmy rovnako zlé ako ich skrátené originály.

Recenzia magazínu Forbes kritizuje nové verzie, že síce prinášajú rozšírené udalosti o pôvode niektorých postáv, žiadna z nich však podľa nich nie je kľúčovou pre dej a nie sú tak akýmkoľvek obohacujúcim prvkom pre celkový príbeh.  Jediným pozitívom podľa recenzenta je R-kový rating, ktorý vnáša do akcie potrebnú šťavu a všetky boje tak robí lepšími.

Podľa portálu Collider sa situácia dokonca ešte zhoršila – otravné spomalené zábery pôsobia ešte viac únavne a nová režisérska verzia neponúka nič nové, čo by stálo za opakovanie. Filmová webová stránka JoBlo hodnotí novinku podobne a pôvodné filmy boli podľa nej oveľa bližšie k vízii, ktorú Zack Snyder zamýšľal. Brutálnejší obsah s obrovskou dávkou krvi a sexuálnymi scénami hodnotia v tomto smere len ako samoúčelnú záležitosť, ktorá obsahovo nie je žiadnou novou pridanou hodnotou.

Rebel Moon 2
TMDB

Mnohí recenzenti sa tak zhodujú vo výsledku, že fanúšikovia, ktorí nenávidia pôvodné verzie a dúfali, že Snyder dokáže v strižni spraviť malý zázrak, budú sklamaní a pozrieť si nové filmy by bola pre nich stratou drahocenného času.

Snyder sa v minulosti vyjadril, že by rád nakrútil aj ďalšie pokračovania, v minulosti hovoril o celkovo štyroch až šiestich filmoch v rámci značky. Vzhľadom na sledovanosť a ohlasy na všetky diely je otázne, či k realizácii týchto plánov niekedy dôjde.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú