Ľudstvu je už dlhšiu dobu jasné, že čas je relatívny a rýchlosť jeho toku je ovplyvňovaná gravitačnou silou telies, vrátane Zeme či Mesiaca. To znamená, že na povrchu našej prirodzenej družice beží čas inou rýchlosťou, presnejšie o niečo rýchlejšie, než tu na Zemi a ako upozorňuje portál ScienceAlert, vedci teraz odhalili o koľko presne beží rýchlejšie.

Miniatúrny no nezanedbateľný rozdiel

Ako vysvetľujú vedci v novej štúdii publikovanej prostredníctvom arXiv, odkedy z povrchu Mesiaca odišli poslední astronauti lunárneho programu Apollo a vrátili sa na Zem uplynula na Mesiaci 1 sekunda a 1 desatina sekundy navyše, pričom denne uplynie na tejto pustatine o 0,0000575 viac než na našej vlastnej planéte.

O takomto jave vieme už dlhšie, avšak len pokroky v poslednom približne desaťročí odborníkom umožnili merať tak drobné časové rozdiely spôsobené rozličnými gravitačnými silami menších telies, ako sú planéty či mesiace. Aj keď sa môže zdať, že ide o zanedbateľný rozdiel, opak je pravdou a pre modernú techniku je potrebné sa takýmto rozdielom v praxi počítať.

NASA

Napríklad systémy GPS na Zemi pracujú až s nanosekundami a na Mesiaci bude precíznosť podobných systémov ešte dôležitejším parametrom. NASA spolu so svojimi partnermi tento rok začala hľadať aj zjednotený referenčný časový systém pre Mesiac, ktorý bude počas plánovaného lunárneho programu Artemis nesmierne dôležitý. Ten je totiž oveľa ambicióznejší ako jeho predchodca a má vďaka nemu na lunárnom povrchu vyrásť aj prvá skutočná základňa – za predpokladu, že sa to Číne nepodarí skôr.

Špičková infraštruktúra

Na Mesiaci plánuje ľudstvo vybudovať viacero zariadení, ktoré sa budú spoliehať na presné časové merania. Okrem iného majú USA záujem dokonca aj o železničnú dopravu, ktorej výskumom už poverili známu spoločnosť Northrop Grumman. Tá má pomôcť s logistikou a prepravovaním dôležitých materiálov či astronautov medzi rôznymi stanoviskami.

Zatiaľ existujú nepresnosti

Aj keď dnes už poznáme približné číslo, v skutočnosti ešte stále nie je úplne presné. Výsledok iného tímu, ktorý prezentoval svoju štúdiu o niečo skôr, sa líšil o približne jednu mikrosekundu. Ani tento rozdiel nie je zanedbateľný, keďže by šlo o jednu mikrosekundu každý deň a postupom času by mohla vzniknúť nepríjemná odchýlka.

Meranie času je fascinujúcim vedeckým odvetvím, ktoré sa aj kvôli vyvíjajúcej sa technológií snažia vedci neustále posúvať vpred. Už dlhšie prebieha aj snaha o prepísanie definície sekundy, základnej jednotky času, pričom pomôcť v tom majú aj nové atómové hodiny skonštruované v Číne. Tie sú natoľko presné, že sa majú za 7 miliárd rokov pomýliť len o asi jednu sekundu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú