Súboj o najlepšie systémy umelej inteligencie (AI) pokračuje aj na medzinárodnej úrovni a to predovšetkým medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá ale podľa portálu Interesting Engineering v jednej zásadnej metrike poriadne vedie. Čína má totiž až 6-násobne viac patentov týkajúcich sa generatívnej AI v porovnaní s USA a to aj napriek tomu, že v iných ohľadoch vedú práve Spojené štáty.

Desaťtisíce patentov

Celkovo má Čína na svojom konte už vyše 38 000 rôznych patentov pre generatívnu AI, pričom v rebríčku piatich spoločností s najväčším počtom patentov vedie Tencent. Ten má až 2074 rôznych patentov a jediná firma na tomto zozname, ktorá nie je čínska, je americká IBM. V tomto smere je tak Čína ďaleko pred USA, avšak patent samotný ešte nič neznamená a nezaručuje, že bude technológia alebo metóda skutočne použitá.

Celosvetovo je podľa agentúry WIPO za posledných 10 rokov zaznamenaných až cez 50 000 rôznych patentov pre generatívnu AI. Do tejto kategórie spadajú známe platformy ako je ChatGPT na tvorbu textu a komunikáciu, ale napríklad aj generátory obrázkov alebo videí ako Midjourney či Sora.

Druhé miesto v počte takýchto patentov obsadili Spojené štáty s počtom „len“ 6 276, avšak najznámejšie jazykové modely pochádzajú práve od amerických firiem, na ktoré sa do značnej miery majú spoliehať aj čínske spoločnosti. Nasleduje Južná Kórea s 3 409 patentmi a India s 1 350 patentmi, pričom v rebríčku piatich najlepších spoločnosti je americký IBM až na piatom mieste so 601 patentmi, hneď po Čínskej akadémii vied so 607 patentami.

Stále potrebuje USA

Podľa odborníkov zatiaľ nie sú AI modely vytvorené od základov čínskymi spoločnosťami veľmi dobré, kvôli čomu sa miesto toho uchyľujú k používaniu vyladených modelov zo západných krajín. Ako vyhlásila Jenny Xiao, Čína je v oblasti generatívnej umelej inteligencie dva až tri roky pozadu v porovnaní s USA, čo je prekvapivo obrovská medzera.

USA už síce limitovali vývoz kritických komponentov, avšak open-source AI modely sú pre čínske spoločnosti aj naďalej k dispozícii. Značná časť AI systémov v Číne tak využíva model LLaMA, za ktorým stojí americký technologický gigant Meta.

Patenty sú zamerané rôzne

Až takmer 18 000 z týchto patentov sa týka generatívnej AI na tvorbu obrázkov a videí, ďalších vyše 13 000 zase posúva vpred AI systémy na báze textu. Vynálezy spojené s rečou a hudbou tvoria skupinu o veľkosti 13 480 patentov a stovky pomáhajú aj vedeckým oblastiam pre spracúvanie dát týkajúcich sa molekúl, génov či bielkovín.

AI má ešte ohromný potenciál a aj patentov bude postupom času pribúdať. Jej vývoj je nesmierne rýchly a už o pár rokov môžeme vidieť hotové zázraky, ale tiež potenciálne nebezpečné výsledky, ktoré si budú vyžadovať ešte prísnejšie regulovanie tejto revolučnej technológie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú