Medzi najväčších technologických gigantov na svete môžeme zaradiť hneď niekoľko spoločností, prevažne so sídlom v Spojených štátoch amerických. Do úzkeho kruhu tých najväčších z najväčších rozhodne patrí aj výrobca počítačových čipov Nvidia. Ako píše Guardian, spoločnosť založená v roku 1993 teraz dosiahla významný míľnik.

Stávka na AI ich vystrelila do čela

Umelá inteligencia už ovplyvňuje takmer všetko, na čo si pomyslíš a je to tak aj v prípade trhu a výrobcov zainteresovaných práve v AI sektore. Počas utorka sa totiž udiala zásadná vec. Akcie Nvidie vzrástli o 3,2 % a dosiahli nové maximum 135,21 USD, čo v konečnom dôsledku znamenalo prekonanie Microsoftu. Nvidia sa tak stala najhodnotnejšou spoločnosťou na svete.

Gigant vo výrobe počítačových čipov stojí v popredí revolúcie umelej inteligencie (AI), čo sa teraz naplno odzrkadlilo aj v tomto ukazovateli a postavení spoločnosti na trhu. Markantný nárast akcii vyhnal trhovú kapitalizáciu Nvidie na závratných 3,326 bilióna dolárov, takže po tom, čo len pred pár dňami prekonala akcie Applu, teraz dokonca zosadila z trónu spoločnosť Billa Gatesa.

GeForce RTX 4080 16 GB
Nvidia

Neuveriteľné príjmy

Kľúčovým faktorom tohto veľkého úspechu Nvidie je rozhodne jej pozícia na trhu s AI čipmi, kde má americká spoločnosť neotrasiteľnú pozíciu. Jej čipy prispievajú významnou mierou pri vývoji a ohromnou napredovaní umelej inteligencie vo vedeckom sektore, ale aj tom komerčnom.

O tom, že Nvidia stavila na výnosného koňa svedčia aj čísla. Snaha o inováciu AI naprieč technologickým a obchodným sektorom vyvolala bezprecedentný dopyt po týchto čipoch, čo vyvolalo bezprecedentný dopyt po čipoch.

To sa, samozrejme, odzrkadlilo v ekonomickej situácii a Nvidia zaznamenala počas prvého štvrťroka tohto roka ohromujúci príjem vo výške 26 miliárd USD. Pre porovnanie, počas minulého roka vykázala za rovnaké obdobie príjmy 7,2 miliardám USD. Už len tieto čísla potvrdzujú neľútostný súboj na scéne AI.

Čipy od spoločnosti Nvidia poháňajú mnoho nástrojov v priemysle AI, vrátane chatbota ChatGPT od OpenAI. Rastúca cena akcií spoločnosti a tiež progresívna povaha v tomto odvetví spôsobili, že správy o výnosoch sa stali cieľovými udalosťami pre investorov zo Silicon Valley.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú