Americký technologický gigant Apple priniesol azda najočakávanejšie zmeny a to prostredníctvom aktualizácie operačného systému iOS na verziu 17.4. Ako upozorňuje portál The Verge, nová verzia konečne otvára brány doteraz uzavretého ekosystému pre používateľov v Európskej únii, pričom prináša aj pár ďalších zmien.

Dokonalé to zatiaľ nie je

Zásadné zmeny prichádzajú napríklad v podobe kryptografického bezpečnostného protokolu pre aplikáciu iMessage. Zrejme najvážnejšou zmenou je ale umožnenie vývojárom tretích strán ponúkať aj alternatívne platformy s aplikáciami, pričom spôsob, akým Apple túto požiadavku EÚ splnil, poriadne rozhorčil regulátorov.

Operačný systém iOS tak prichádza o svoju dlhoročnú izoláciu, ktorá síce spôsobovala problémy, avšak zároveň pomáhala v poskytovaní bezpečnosti neporovnateľnej s konkurenčným systémom Android. Do akej miery sa to zmení je otázne, keďže si Apple zatiaľ zachováva právo schvaľovať aplikácie.

FonTech

Okrem rôznych neférových pravidiel si totiž bude Apple účtovať 50 eurocentov za každú inštaláciu aplikácie v prípade, že táto aplikácia dosiahne milión stiahnutí. Viaceré spoločnosti sú ale pripravené spustiť svoje platformy na iOS, medzi nimi aj Epic Games Store.

Len pred jedným dňom pritom Európska komisia informovala o mastnej pokute vo výške 1,8 miliardy eur pre Apple a to kvôli obzvlášť neférovým pravidlám pre aplikácie na streamovanie hudby. Táto pokuta sa pritom týka starších pravidiel, s ktorými mal vážne problémy Spotify. Zdá sa ale, že boj neskončil a aj nové pravidlá zavedené v snahe vyhovieť novým reguláciám EÚ a zároveň ich čo najlepšie obísť neostanú bez odpovede.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú