Rovnako, ako má svojich odporcov elektromobilita, neprajníkov si našli aj autonómne technológie. „Mekkou“ samojazdiacich áut je San Francisco a práve tu sa aktivisti pustili do boja proti takýmto autám. Ako informuje Futurism, autonómne vozidlá „vypínajú“ umiestnením obyčajného cestného kužeľa na kapotu.

Skupina aktivistov takýmto spôsobom bojuje najmä proti autonómnym vozidlám spoločností Waymo a Cruise. Radnica mesta totiž nedávno povolila spoločnostiam rozšíriť svoje flotily autonómnych vozidiel, čo sa určitej skupine ľudí nepáči.

Aktivisti tvrdia, že ďalšie autonómne vozidlá iba prehustia dopravu v meste, budú prekážať vozidlám záchranných zložiek a navyše sú tieto autá bez vodičov nebezpečné najmä pre chodcov.

Skupina s názvom Safe Streel Rebel zdieľa na svojom instagrame návod, ako „znefunkčniť“ autonómne vozidlo. Umiestnením dopravného kužeľa na kapotu zablokujú LIDAR senzor, bez ktorého je autonómne vozidlo „slepé“.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa FonTech.sk (@fontech.sk)

V jednom však musíme dať aktivistom za pravdu, autonómne vozidlá rozhodne ešte nie sú dokonalé a tým pádom môžu byť potenciálne nebezpečné. Už niekoľkokrát sme mali možnosť vidieť nehodu auta spoločnosti Cruise, či napríklad totálnu ignoráciu pokynov policajta iného autonómneho auta.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú