Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé funkcie pre zariadenie od Apple sú určené najskôr pre používateľov zo Spojených štátov. Hoci väčšina z nich, ak nie všetky sa dostanú postupne aj na starý kontinent, Európania v tomto smere ťahajú zvyčajne za kratší koniec.

Američania nám môžu závidieť

Podľa nových informácií zverejnených na webe 9to5Mac, sa však teraz karta obrátila. Podľa nových informácií, ktoré prezradil známy leaker Mark Gurman v rozhovore pre portál MacRumors Apple v Európe odomkne svoj systém aj tretím stranám.

YouTube / Screenshot

To znamená, že používatelia iPhonov v Európe si budú môcť už o dva mesiace do svojho zariadenia s iOS 17 stiahnuť aj aplikácie mimo natívneho App Store. Táto zmena prichádza po obrovskom tlaku zo strany regulátorov, ktorí stratégiu Applu považovali za monopolnú.

Finálny úder zo strany Európskej únie prišiel 1. novembra 2022, kedy prijala zákon, ktorým v podstate prikazuje, aby Apple otvoril systém vývojárom.

Apple zakazoval aplikácie tretích strán, respektíve „sideloading“ (inštaláciu a spúšťanie aplikácii, ktoré neboli autorizované oficiálnym obchodom) najmä kvôli obavám, že otvorenie systému by viedlo k problémom s bezpečnosťou a ochranou súkromia. Teraz však bola spoločnosť v podstate Európskou úniou donútená poľaviť z týchto nárokov.

Vzhľadom na to, že tento krok spoločnosť s nahryznutým jablkom vo svojom logu uskutočňuje iba čisto ako reakciu na tlak Európskej únie, predpokladá sa, že Apple uskutoční iba nevyhnutné minimum. „Sideloading“ teda povolí iba v krajinách, kde platí DMA (Digital Market Act – Akt o digitálnych službách) . Jednoducho povedané iba v Európe.

EÚ zrejme prekáža, že Apple si prostredníctvom App Store berie podstatnú časť sumy z každej zakúpenej aplikácie a obmedzuje tak konkurenciu. Na Androide je situácia iná, okrem Google Play môžeš použiť aj Amazon Store, obchod Aurora či aplikáciu prosto stiahnuť z internetu ako .apk súbor.

Ako to celé bude prebiehať, prípadne ako si budú Európania môcť sťahovať aplikácie tretích strán do svojich iPhonov, zatiaľ nie je presne známe.

Apple poteší majiteľov starších iPhonov

Čo sa týka dlho očakávaného iOS 17, ten by mal podľa posledných informácií byť dostupný na všetkých zariadeniach, ktoré dokážu spustiť iOS 16, a teda aj zariadenia s čipsetom A11 Bionic, ako iPhone X aj iPhone 8/8 Plus.

Kristián Hrušovský / FonTech

Pokračovanie podpory poteší hlavne stále veľké množstvo majiteľov iPhone X hoci má už viac než 5 rokov, čo je obvyklý časový rámec ukončovania podpory v rámci Apple.

Spolu s iPhonom 8 a 8 Plus sú to taktiež jediné iPhony poháňané čipom A11, ktorého hardvérový komponent slúžiaci na načítanie operačného systému (bootrom) má neodstrániteľnú zraniteľnosť.

Spoločnosť o tejto zraniteľnosti vie, avšak softvérovo ju nedokáže odstrániť. Viac informácií o tejto problematike nájdeš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú