Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prevádzka elektromobilov bude stopercentne bezemisná iba vtedy, ak bude aj výroba elektrickej energie výhradne z obnoviteľných zdrojov. Tento míľnik je ešte poriadne ďaleko, no dobrou správou je, že výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov by sa mala stať dominantnou už v roku 2025, informuje Euractiv.

Analýzu vypracovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Z dát pritom vyplýva, že už do troch rokov by mala produkcia elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov predbehnúť aj produkciu z uhlia, ktoré je aktuálne najväčším, no zároveň aj najmenej ekologickým zdrojom energie.

Obnoviteľné zdroje pokryjú takmer celý nárast dopytu

V roku 2022 sme celosvetovo vyrobili 8 349 TWh elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, pričom z uhlia sa za minulý rok vyprodukovalo 10 325 TWh energie. V roku 2025 by sa ale mala karta otočiť. Obnoviteľné zdroje vyprodukujú 10 799 TWh elektrickej energie a produkcia z uhlia klesne na 10 127 TWh.

Obnoviteľné zdroje tak pokryjú až 98 % zo zvýšeného dopytu po elektrine, ktorý zapríčiní aj širšia adaptácia elektromobilov po celom svete, píše CarbonBrief. Zvyšné dve percentá pokryje energia z jadra, ktorá je po obnoviteľných zdrojoch druhou najekologickejšou formou výroby.

Smutnou pravdou ale zostáva, že produkcia z uhlia klesne len minimálne a produkcia elektriny z plynu dokonca mierne stúpne. Ak chceme plniť ekologické ciele, výrobu elektriny z fosílnych palív musíme začať čím skôr znižovať. Až tretinu svetovej spotreby elektrickej energie v roku 2025 pripadne na Čínu, pričom celá Ázia spotrebuje polovicu svetovej produkcie.

Dôvodom rastu má byť energetická kríza

Dôvodom veľkej zmeny v rámci svetového energetického mixu je energetická kríza, ktorú vyvolala ruská vojna na Ukrajine. Tá podľa správy IEA nazvanej Renewables 2022 dala expanzii obnoviteľných zdrojov bezprecedentný impulz.

Základná prognóza IEA predpokladá, že v roku 2027 bude na obnoviteľné zdroje pripadať takmer 40 % svetovej produkcie elektriny, čo bude zároveň sprevádzať pokles podielu uhlia, plynu a jadrovej energie.

Wikimedia / Stefan Kühn, Pxhere

IEA vo vyhlásení vydanom spoločne so správou zdôraznila vplyv aktuálnej geopolitickej situácie na energetické trhy„Globálna energetická kríza prudko urýchlila inštalácie obnoviteľných zdrojov, pričom celková kapacita by sa mala v najbližších piatich rokoch zdvojnásobiť,“ dodala.

Obavy o energetickú bezpečnosť spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu motivovali krajiny, aby sa čoraz viac obracali k obnoviteľným zdrojom energie, ako sú slnečná a veterná energia, a znížili tak svoju závislosť od dovozu fosílnych palív, ktorých ceny sa dramaticky zvýšili,“ dodáva sa v správe.

IEA vo svojej historicky najväčšej revízii prognózy obnoviteľnej energie smerom nahor aktuálne očakáva, že svetová kapacita obnoviteľných zdrojov energie sa v rokoch 2022 až 2027 zvýši o takmer 2 400 gigawattov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú