Plusy

+ Prvotriedna audiovizuálna úprava hernej klasiky
+ Plynulejšia hrateľnosť s lepšou odozvou
+ Plne nadabované rozhovory dodávajú postavám dodatočnú hĺbku
+ Rezanie nektomorfov nikdy nebolo zábavnejšie
+ Dva vizuálne režimy
+ New Game+ a alternatívny koniec pre lepšie prepojenie s Dead Space 2

Mínusy

- V niektorých scénach extrémne nízke rozlíšenie
- V závere je príbeh zbytočne naťahovaný
- Občasné fyzikálne bugy

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jeden z najväčších klenotov survival hororu prišiel na obrazovky herných zariadení už v roku 2008. Vtedy Dead Space autenticky ukázal, ako vyzerá hrôzostrašný príbeh jedinca odstrihnutého  tisíce svetelných rokov od civilizácie na polorozpadnutom vesmírnom korábe.

Háčik je však v tom, že na lodi sa nachádzajú aj zmutovaní ľudia – nekromorfovia, ktorí na teba náhodne vyskočia zo šachty, či spoza rohu a privodia ti menšiu zástavu srdca. Keď si k tomu pripočítaš akútny nedostatok nábojov spolu s hrou svetiel a zvukov, pri ktorej tuhne krv v žilách, nemôže z toho vzniknúť nič iné ako kultová klasika.

FonTech

Aby sa hra až príliš nepodobala na sériu Resident Evil, autori pridali unikátny systém odrezávania končatín nekromorfov, k tomu z veľkej časti stavili na klaustrofobické koridory, blikajúce svetlá a všetko to podčiarkli vysokými sláčikovými tónmi.

Príbeh nebol príliš výnimočný, čo však autori z Visceral Games vynahradili tajomným svetom, v ktorom existuje kult Unitológie. Ten bojuje proti vláde a uctieva artefakt nazývaný Marker. Uprostred tohto boja sa ocitáš v koži Isaaca Clarka, vesmírneho inžiniera, ktorý spolu so svojim tímom prichádza na pomoc lodi USG Ishimura.

FonTech

Od vydania prešlo už takmer 15 rokov, séria sa rozrástla o 2 veľké pokračovania a menšie hry pre Nintendo Wii, či dokonca dotykové telefóny a tablety. Dnes už máš možnosť siahnuť po dlho očakávanom remaku prvej časti, ktorého sa chopilo Motive Studio.

Je potrebné poznamenať, že v prípade nového Dead Space ide o skutočný remake, nie o remaster a môžeš teda očakávať prostredia nanovo vybudované vo Frostbite engine, modernú grafiku a motion capture postáv. Dokonca aj hlavná postava, ktorá toho v pôvodnej hre moc nenarozprávala, teraz dostala plne nadabované rozhovory.

FonTech

Pamätníkov prvého dielu čaká prekvapenie hneď na začiatku, keďže aj samotný Isaac zmenil výzor. To nie je na škodu, pretože v konečnom dôsledku je uveriteľnejší než v originálnej hre. Plastikou si prešli aj ostatné hlavné postavy, ktoré budeš stretávať počas prechádzania hrou.

Príbeh má výborné tempo, aj keď v záverečných dvoch či troch kapitolách je citeľné, že autori už trocha umelo naťahujú hernú dobu. Je tu aj niekoľko dejových zmien oproti originálu, napríklad v príbehu Jacoba Temple a Elizabeth Cross, ktorá tentokrát zohráva oveľa väčšiu úlohu.

FonTech

Celková atmosféra je jednoducho fantastická. Loď je úžasne detailná, od všadeprítomných rozvodových trubiek, cez mŕtve telá posádky, až po chápadlami a mimozemskou hmotou pokryté koridory, ktoré dokresľujú surový boj o život.

V nastaveniach si môžeš vybrať medzi Quality a Performance režimom. Quality dodá 4K rozlíšenie pri 30 snímkach za sekundu s RayTracingom, od ktorého však príliš nečakaj, keďže pridáva iba vylepšený Ambient Occlusion.

FonTech

Pri akčnej hre tohto typu odporúčame použiť performance režim, ktorý ti zaručí plynulosť v podobe 60 FPS pri rozlíšení 1440p. V niektorých pasážach si nezávisle na zvolenom režime môžeš všimnúť aj rapídne znížené rozlíšenie, no ide o nedostatok, ktorý snáď autori čoskoro odstránia.

Obrovský skok v grafike si všimneš na nekromorfoch – každý typ nepriateľa má hneď niekoľko modelov. Na pohľad sú ešte menej vábiví ako kedysi a to hlavne vďaka vytŕčajúcim kusom kože, mäsa a vnútorných orgánov.

FonTech

Rovnako ako v origináloch, najúčinnejšie je odstreľovanie končatín pomocou Plasma Cutteru – ikonickej zbrane tejto série. Tá zvládne vertikálne aj horizontálne rezanie končatín, takže pri presných zásahoch dokážeš ušetriť mnoho drahocennej munície.

Každým zásahom sa uvoľňuje mäso z končatín, až pokiaľ nie je úplne odrezaná a Motive Studio tu ukazuje svoj zmysel pre detail. Autori sa neboja preliať hektolitre virtuálnej krvi na to, aby priniesli naozaj drsný horor.

FonTech

Okrem štandardných nekromorfov stretneš aj špeciálne typy tejto mimozemskej hávede. Niektorí sú tuhší a vyžadujú použitie špecifickej stratégie na ich likvidáciu ako napríklad obrnený Brute, ktorého slabina je na chrbte. Iní zas oplývajú vysokou rýchlosťou a často budeš potrebovať veľa trpezlivosti, aby si sa ich zbavil.

Hrateľnosť sa posunula o niekoľko úrovní vyššie. Už nebudeš zažívať strnulé súboje s pomalým otáčaním postavy. Odozva ovládania je na úrovni moderných hier a pohyby Isaaca, ale aj nekromorfov, sú o poznanie plynulejšie.

FonTech

Z času na čas sa objavia aj bugy v podobe zachytávania odseknutých častí nepriateľov o Isaacov model alebo sa nespustí animácia, ktorá ťa posunie ďalej a zostaneš teda zaseknutý v určitej pasáži bez možnosti pokračovať.

Zbrojný arzenál je bohatý, nájdeš tu všetko od útočnej pušky, cez plameňomet, až po lúč plazmy, ktorý rozseká všetko, čo mu stojí v ceste. Silu, kapacitu, ale aj špeciálne vlastnosti zbraní je možné vylepšovať na pracovných stoloch pomocou energetických uzlov.

FonTech

Tie nájdeš rozmiestnené po celej lodi, rovnako ako muníciu, lekárničky a kredity, ktoré môžeš utratiť v obchode na dokúpenie potrebnej výbavy. Hra odmeňuje preskúmavanie prostredia a preto sa vždy oplatí urobiť kroky naviac kvôli cenným surovinám.

Isaacov oblek si tiež dokážeš vylepšiť rovnako ako zbrane a zvýšiť si tak úroveň života, či kapacitu kyslíka. Nájdeš tu až päť úrovní obtiažnosti a pri tých vyšších je vylepšenie života zásadné. Novinkou je obtiažnosť Story, pri ktorej je všade plno zdrojov a životy sa ti budú dopĺňať automaticky.

FonTech

V hre sa dostaneš aj do vonkajších priestorov, či priestorov s nulovou gravitáciou, kde si aj zalietaš. Schopnosť Stasis na spomalenie nepriateľov a objektov zostala nezmenená, rovnako ako Kinesis.

S jej pomocou dokážeš presúvať predmety, ale pomôže ti aj v súbojoch, keď do nepriateľov vrhneš výbušný kontajner, či ich vlastné končatiny, ktoré ich prišpendlia ku stene. Kinesis je zužitkovaný aj pri menších puzzle prvkoch.

Čítal si už
V takúto parádu som nedúfal. God of War je hrou roka – tu sú dôvody, prečo

Okrem strieľania do mutantov je dôležitá aj tvorba cesty, keďže častokrát sú dvere k cieľu zamknuté. Vtedy je potrebné priviesť k nim energiu pomocou batérie alebo panelu pre presmerovanie elektriny, ktoré sú novinkou v sérii.

FonTech

Budeš si napríklad musieť vybrať, či presmeruješ energiu zo svetiel alebo okysličovania miestnosti ku dverám, ktoré ťa dostanú do skladu munície. Keď však vypneš svetlá, posvietiš si už iba baterkou na zbrani a prídeš tak o periférne videnie, čo úžasne zvýrazňuje koncept hry.

Novinka sa líši od predchodcu aj prítomnosťou vedľajších misií. Nie je ich veľa, ale aspoň zužitkujú koncept odomknutej lode, po ktorej sa môžeš celý čas voľne pohybovať. Vedľajšie misie sú zakomponované aj do navigačného lúču známeho z pôvodnej verzie.

FonTech

Keďže sa občas vrátiš na miesta, ktoré si už preskúmal, tak autori šalamúnsky pridali prístupové levely, ktoré ti zaručia, že sa do niektorých miestností s výbavou dostaneš až neskôr, pomocou správnej prístupovej karty.

V menu nájdeš konečne prívetivú a prehľadnú mapu, na rozdiel od predchodcu a k Dead Space už neodmysliteľne patrí aj manažment zdrojov. Inventár je obmedzený, takže sa musíš rozhodnúť, koľko lekárničiek, či nábojov do každej zbrane si vezmeš.

FonTech

Ukladanie hry zostalo nezmenené, na mape sú rozmiestnené terminály na ukladanie, ale veľká zmena prišla pri načítavaní. SSD disk novej generácie konzol ti zaručí, že sa z menu dostaneš instantne do hry.

Nezaostáva ani implementácia DualSense ovládača, ktorý ti už štandardne ponúkne pri streľbe adaptívnu odozvu a haptika pomáha vibráciami k budovaniu napätia. Prídavkom do hry je New Game+, ktorý ti umožní prejsť hru znovu, avšak s už nazbieranou a vylepšenou výbavou.

FonTech

Naviac je tu dostupná aj nová vedľajšia misia, po ktorej splnení sa ti odomkne alternatívny koniec. Ten vylepšuje prepojenie medzi prvými dvoma hrami a je teda možné, že sa dočkáme aj remaku druhej časti.

Verdikt

Pokiaľ si nadšencom hororových survival hier, tak Dead Space Remake je jasná voľba. Čaká ťa intenzívne odhaľovanie tajomstiev ťažobnej lode USG Ishimura. Motive Studio si dali záležať a motivujú ťa preskúmať každý kút lode, aby si dokázal prežiť hrôzy, ktoré ťa čakajú.

Môžeš očakávať jemné RPG prvky pri vylepšovaní zbrane a obleku. Ďalej ťa čaká manažment zdrojov, keďže munície je tu ako šafranu a neexistuje horší pocit ako zostať v úplnej tme bez nábojov.

FonTech

Súboje s nekromorfami nevyzerali nikdy uveriteľnejšie, vďaka pokročilejšiemu systému rezania končatín. Variabilita nepriateľov je na zhruba desať hodinové dobrodružstvo luxusná a zaručí ti, že sa určite nebudeš nudiť.

Zmien v príbehu je hneď niekoľko a loď taktiež nie je stopercentná kópia tej pôvodnej. Autori ju umne upravili, aby sa dali vytvárať skratky medzi stanicami a prispôsobili tak hrateľnosť modernej dobe.

FonTech

Vďaka dvom vizuálnym módom si hru užiješ s tebou preferovanými nastaveniami. Implementácia adaptívnych triggerov a haptickej odozvy DualSense ovládača je samozrejmosťou.

Pamätníkov poteší lepšie prepojenie prvých dvoch dielov vďaka alternatívnemu koncu v New Game+ a už len zostáva dúfať, že predaje budú natoľko slušné, že sa EA rozhodne investovať aj do remaku dvojky.

Dead Space Remaster je už dostupný na Playstation, PC a Xbox Series S/X.

HODNOTENIE

9/10

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú