Čína sa chystá na štart svojej prvej orbitálnej rakety, ktorá je poháňaná raketovými motormi spaľujúcimi palivo budúcnosti, teda metán. Ako informuje portál SpaceNews, kľúčový čínsky zákon prináša svoje výsledky a nie je vylúčené, že sa Čína čoskoro stane jedným z najväčších, ak nie rovno najväčším hráčom vo vesmírnom priemysle.

Prvá svojho druhu

Raketa Zhuque-2, ktorej prvý štart je naplánovaný na 10. decembra, patrí spoločnosti Landspace a je len jednou z mnohých čínskych spoločností, ktoré úspešne ťažia z rozhodnutia Číny v roku 2014. Krajina vtedy umožnila rozšírenie svojho vesmírneho priemyslu aj do súkromnej oblasti, pričom sa medzi vzniknutými firmami nachádza aj iSpace, OneSpace a Galactic Energy.

Zhuque-2 nie je práve najmenšou raketou a jej prevádzka má priniesť nákladnú kapacitu 6 000 kg na nízku obežnú dráhu Zeme, vo výške 200 km. Na heliosynchrónnu orbitu vo výške 500 km dokáže vyniesť 4 000 kg nákladu a je kľúčovým krokom k stabilnému štartu čínskeho dobývania vesmíru, z ktorého majú spojenecké tajné služby strach – predpokladajú, že sa môže jednať o bezpečnostné riziko.

Landspace

Trup tejto rakety dosahuje priemer 3,35 m a výšku 49,5 m, čo je približne výška prvého stupňa rakety Falcon 9. Plná paliva má dosiahnuť hmotnosť 219 ton a spoločnosť Landscape pre ňu plánuje jednu kľúčovú vlastnosť, ktorá jej umožní konkurovať aj tým najlepším raketám z USA.

Vzbudzuje strach

Špióni USA už dávnejšie upozornili na rozrastajúce sa schopnosti Číny vo vesmíre, pričom sa krajina viackrát chválila rôznymi metódami zneškodňovania satelitov a podobne. Špióni upozorňujú, že môže budovať vesmírne zbrane a je najväčšou hrozbou sveta – k tomuto záveru však došlo ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu.

Dokáže pristáť

Spoločnosť totiž testuje pokročilejšie verzie raketových motorov TQ-20, ktoré budú schopné opakovaného štartu a teda je možné ich následne využiť aj počas vertikálneho pristávania tak, ako to robí Falcon 9. Prvá raketa Zhuque-2 však túto schopnosť nemá a jej prvý stupeň preto zachránený nebude.

Dôležitý je v celej tejto rovnici spomínaný metán, ktorý bude v motoroch spaľovaní v kombinácii s kvapalným kyslíkom. Táto kombinácia je považovaná za palivo budúcnosti a to nielen kvôli technickým vlastnostiam a výkonu, ale tiež možnosti získavať ho aj na iných vesmírnych telesách, ako je napríklad Mars či dokonca mesiac Titán.

Pri rakete Zhuque-2 táto výhoda do úvahy neprichádza, keďže sa nejedná o stroj schopný dopravy ľudí či väčšieho nákladu na iné planéty. Let druhej rakety tohto typu sa očakáva už v prvom štvrťroku budúceho roka a Landscape je jednou z najlepšie dotovaných vesmírnych firiem v Číne.

Práve tieto dotácie sú zdrojom obáv, že sa Čína stane vesmírnou veľmocou a predbehne aj USA. Doteraz totiž nie je vylúčené, že s ľuďmi na Mesiaci pristane skôr, než to zvládnu Spojené štáty v rámci programu Artemis.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú