Spojené štáty sa čoraz väčšmi zaoberajú myšlienkou geoinžinierstva za účelom ochrany Zeme pred klimatickými zmenami. Takéto konanie síce nerieši pôvod problému, ale môže sa stať poslednou nádejou v prípade, že sa predsa len nepodarí implementovať všetky „zelené“ opatrenia. Momentálne sa vláda pohráva s myšlienkou, že začne do atmosféry vypúšťať látky pre blokovanie slnečného žiarenia, píše Futurism.

Jedna z mnohých možností

Vkladať do atmosféry látky za účelom blokovania alebo filtrovania slnečného žiarenia síce nie je novým nápadom, avšak tentoraz má reálnu podporu vlády USA. Biely dom predstavil 5-ročný výskumný plán, ktorého cieľom je vyhodnotiť uskutočniteľnosť takzvaného solárneho geoinžinierstva. To nám môže pomôcť ochladiť alebo aspoň udržať teplotu planéty v prípade núdze.

Čosi také prináša množstvo rizík nielen pre samotné životné prostredie, ale aj pre ľudí. Niektorí odborníci si napriek tomu myslia, že je dobré sa s touto myšlienkou aspoň pohrávať a pozrieť sa na ňu bližšie skôr, než ju úplne zavrhneme. Mať v zálohe aj riskantnú metódu je lepšie, než nemať žiadnu.

Pixabay

„Odrážanie slnečného žiarenia má potenciál ochrániť živobytie miliárd ľudí a je signálom, že sa vedenie Bieleho domu snaží o posunutie výskumu, aby mohli byť budúce rozhodnutia postavené na vedeckých poznatkoch a nie na panike,“ objasňuje Chris Sacca, zakladateľ Lowercarbon Capital, fondu pre investovanie do klimatických technológií, píše CNBC.

Môžu byť aj vo vesmíre

Nad blokovaním slnečného žiarenia vedci polemizujú aj v trochu bezpečnejšej rovine. Napadlo ich na geostacionárnu obežnú dráhu Zeme vyslať zariadenie, ktoré by vytváralo bubliny. Z nich by vznikla obrovská sieť so schopnosťou blokovať slnečné žiarenie.

Aj takéto riešenie sa ale stretlo s množstvom odporu a je, navyše, nesmierne nákladné. Takisto ale ostáva v zálohe ako jedna z možností, ktorú môžeme uchopiť v prípade núdze.

Berú to vážne

Dnes je účelové a úmyselné vypúšťanie látok do atmosféry spomínané predovšetkým v rovine šialených konšpiračných teórií, avšak vedci berú túto ideu čoraz vážnejšie a nie je vylúčené, že nakoniec budeme predsa len musieť nájsť látky, ktoré nás dokážu pred slnečným žiarením chrániť a pomôcť tak udržať klimatické zmeny na uzde.

NASA/Goddard Space Flight Center

David Keith, profesor z Harvardskej univerzity, pracoval na podobnom výskume ešte v roku 1989 a tvrdí, že dnes je takáto problematika braná oveľa vážnejšie. Odborníci ale dodávajú, že krajinu nie je možné súdiť podľa toho, čo robí pre modifikáciu a ovplyvňovanie slnečného žiarenia, ale čo robí pre zníženie svojich emisií.

Práve znižovanie emisií, prechod na obnoviteľné zdroje a zavádzanie ekologickejšieho životného štýlu naďalej ostáva prioritou, ktorá má ako jediná možnosť zaručiť ľudstvu a planéte Zem stabilnú a pomerne pokojnú budúcnosť. V opačnom prípade hrozí, v tých najväčším extrémoch, vyhynutie väčšiny živočíchov a vyľudnenie miliárd obyvateľov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú