Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vláda zrušila Slovákmi veľmi žiadané a dlho očakávané tretie kolo dotácií v projekte „Zelená domácnostiam“. Podľa portálu tvnoviny.sk, ktoré sa odvolávajú aj na web SIEA, ďalej nebude dotovaný nákup kotlov na biomasu, fotovoltaické panely a slnečné kolektory. Záujemci si tak môžu podať už iba žiadosť na dotáciu tepelného čerpadla. Oficiálne znenie vyhlásenia je nasledovné:

Pozastavené je podávanie žiadostí o poukážky na kotly na biomasu, fotovoltické panely a slnečné kolektory, ktoré malo byť spustené v pondelok 2. mája, v stredu 4. mája a v pondelok 9. mája 2022. O zmene harmonogramu podávania žiadostí bude SIEA informovať v najbližších dňoch.

Túto zásadnú a náhlu zmenu potvrdil priamo riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš. Podľa jeho slov za všetkým stojí vývoj trhu a dopyt po technológiách na výrobu tepla.

Dotácie sú na Slovensku katastrofou

Na katastrofálny stav dotácií na Slovensku sme si už prakticky zvykli. Pekným príkladom toho ako to nerobiť, je aj podpora elektromobility. Prvé kolo dotácií bolo fuč v priebehu pár minút a na to ďalšie ešte stále márne čakáme. Ministerstvo hospodárstva však ešte nemá na rok 2022 vypracovaný plán a dokonca nemá naplánované ani jeho vypracovanie.

Vypracovanie nového akčného plánu by malo prebehnúť až koncom roka 2022 a jeho súčasťou budú všetky informácie ohľadom dotácií a tiež podmienky či časové ohraničenie na ich získanie, priblížil Adrián Krajňák z odboru priemyselného rozvoja ministerstva hospodárstva.

Prostriedky zo zdrojov Európskej únie

Dotácie na elektromobily budú financované zo zdrojov Európskej únie, takže „výhovorky“, že aktuálne sa financie musia smerovať inam, sú neprípustné. Na druhú stranu Slovensko nedostane balík peňazí bez toho, aby vypracovalo nejaký plán.

Takže práve čas a úsilie je to, čo aktuálne ministerstvo smeruje inam a nie na podporu elektromobility. Richard Sulík navyše nepovedal, že nové kolo dotácií príde v roku 2022, ale že sa ho dočkáme najskôr v roku 2022, takže sa prakticky ani nemôžeme hnevať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú