Jedinečný startup Spinlaunch má pre NASA vyniesť do vesmíru vedecký náklad, pričom namiesto komplexnej rakety použije extrémne rýchly katapult, informuje Interesting Engineering. Firma tak môže zásadne zmeniť celý raketový priemysel a to aj napriek tomu, že o jej cieľoch väčšina odborníkov donedávna pochybovala.

Jediná svojho druhu

Spoločnosť Spinlaunch existuje len pár rokov a po väčšinu tejto doby o nej takmer všetci pochybovali. Prvým vysokorýchlostným testom však dokázala, že jej vízia nie je ani zďaleka tak nereálna a dokáže zásadne znížiť ceny letov do vesmíru – nie však pre ľudí, ktorí preťaženie dosahované v špeciálnom zariadení neprežijú.

Masívna centrifúga s priemerom takmer 100 metrov má pomocou jedinečne pevného a zároveň ľahkého ramena roztočiť menšiu raketu s nákladom na rýchlosť až 8 000 km/h, pričom ju následne s extrémnou presnosťou vypustí. Projektil preletí tunelom a vďaka vysokej rýchlosti nepotrebuje viac raketových stupňov.

Pre dosiahnutie orbity je však aj naďalej potrebný raketový motor. Prekvapivo má spoločnosť vyniesť náklad pre NASA ešte v tomto roku a v budúcnosti má vynášať satelity s hmotnosťou do 200 kg, pričom kvôli preťaženiu 10 000 G budú od tých klasických zásadne odlišné a odolnejšie.

Zatiaľ bez orbity

„Spinlaunch poskytuje jedinečný suborbitálny let a vysokorýchlostné testovacie služby. Nová dohoda o lete s NASA označuje kľúčový míľnik pre Spinlaunch, ktorý sa snaží presunúť zameranie z technologického vývoja na komerčné ponuky,“ píše BusinessWire a potvrdzuje tak, že prvé lety budú len suborbitálne.

Problémom totiž je, že obrovskému preťaženiu nie je vystavený len samotný náklad, ale tiež projektil a teda aj potenciálny raketový motor, ktorý by so sebou niesol.

Je preto nutné vyvinúť skutočne jedinečný systém v podobe motora a nádrží, ktoré takéto extrémne podmienky prežijú a po vymrštení z akcelerátora poskytnú potrebný ťah na dosiahnutie orbity.

SpinLaunch/Youtube screenshot

Vývoj takéhoto systému môže potenciálne potrvať dlhšie, než stavba väčšieho akcelerátora a od firmy môžeme zatiaľ očakávať len suborbitálne lety za veľmi nízku cenu, teda aspoň v porovnaní s raketovými letmi. Nie je zatiaľ známe, do akej výšky dokáže väčšia centrifúga vymrštiť projektil a na oficiálne čísla si ešte počkáme.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú