Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Apple zavádza čoraz väčšie opatrenia s cieľom zabrániť necertifikovaným opravám smartfónov. Jedným z najnovších je systém zabudovaný v iOS 14.4, ktorý dokáže rozoznať neoriginálne diely kamery. Čo to znamená pre servisných technikov?

O tom, čo spôsobuje rozoznávanie neoriginálnych komponentov a v ktorých smartfónoch Apple sa s ním môžeme stretnúť, nám porozprávali odborníci na opravy telefónov z FixServis.sk.

Len pre iPhone 12

Automatické rozoznávanie neoriginálnych dielov zatiaľ funguje len v prípade zariadení iPhone 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Max vybavených operačným systémom iOS 14.4. Očakáva sa však, že podobným systémom budú disponovať aj všetky ďalšie nové modely, napríklad, iPhone 13.

Unsplash / Daniel Romero

Chybová hláška, ktorú neprehliadnete

Varovanie, že v telefóne je namontovaná neoriginálna kamera, sa zobrazuje na dvoch miestach – na zamknutej obrazovke a v nastaveniach. Teda, hlásenie majú používatelia vždy na očiach a neprehliadnu ho. To môže spôsobiť problémy napríklad pri predaji zariadenia. Apple sa týmto opatrením snaží docieliť, aby si majitelia iPhonov nechávali svoje smartfóny opravovať v autorizovaných servisoch, ktoré dodržiavajú predpísané postupy a používajú originálne náhradné diely.

Po kliknutí na chybové hlásenie je používateľ presmerovaný na dokument Apple, ktorý hovorí o dôležitosti vykonania opráv v autorizovanom servise a použitia originálnych komponentov.

Môžu sa objaviť aj problémy s funkčnosťou

Chybové hlásenie o neoriginálnej kamere samo o sebe nemá vplyv na funkčnosť fotoaparátu. Technici z FixServis.sk však upozorňujú, že v niektorých prípadoch dokážu neoriginálne komponenty spôsobovať problémy. A to najmä vtedy, keď pri ich montáži nie je dodržaný správny postup. Za takých okolností sa stáva, že nemusia byť dostupné niektoré funkcie kamery a po určitom čase môže prestať fungovať úplne.

Unsplash

Oprava kamery iPhone 12 – pozor na diely z iných zariadení

Zaujímavosťou je, že varovanie o neoriginálnej kamere sa zobrazí aj v prípade, že do telefónu namontujete originálne komponenty prevzaté z iného iPhonu rovnakej modelovej rady.

Aby sa chybové hlásenie nezobrazovalo, je potrebné použiť originálne náhradné diely Apple, no najmä dodržať stanovený postup opravy. V tomto ohľade môžu byť nápomocné prehľadné návody od FixServis.sk, ktoré vysvetľujú celý proces opráv jednotlivých smartfónov Apple, ale aj mnohých ďalších značiek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú