Elektrifikácia dopravy nezasahuje len automobily, mnohé firmy sa v oblasti alternatívneho pohonu čoraz viac uchyľujú aj k vývoju elektrických autobusov alebo kamiónov.

Pritom nemusí ísť nevyhnutne o vývoj nového vozidla od základov. Príkladom je double-decker z USA, ktorý firma z Colorada prerobila na najväčší elektrický autobus sveta s enormne veľkou batériou. Dojazdom však nepoteší, informuje Electrek.

Najväčší elektrický double-decker dostal ohromnú batériu

Za týmto projektom stojí spoločnosť Lightning eMotors, ktorá si do svojej dielne vybrala pôvodne naftový autobus Van Hool TD925. Tento dieselový stroj sa rozhodla prerobiť na batériový model, ktorému energiu dodáva veľká 640 kWh batéria. Práve vďaka svojej batérii sa môže tento dvojposchodový autobus pýšiť titulom najväčšieho elektrického autobusu na svete.

Kvôli prestavbe prešiel autobus viacerými úpravami. Nie je však známe, akú presnú verziu tohto modelu americká firma upravovala.

Podľa špecifikácii má však klasická naftová verzia autobusu až 88 miest na sedenie s 2 sedačkami pre vodiča a spolujazdca. Elektrický model tak prišiel kvôli úpravám o niekoľko miest a ponúka 70 sedadiel pre cestujúcich.

Dojazdom však nepoteší

Firma neposkytla ani oficiálne špecifikácie pre výkon či iné parametre, no pýši sa najmä spomenutou batériou. Aj napriek tomu, že má kapacitu 640 kWh hodín, dokáže autobusu poskytnúť energiu na maximálny dojazd zhruba 321 km, čo nie je pri diaľkových linkách práve najlepší údaj. O to viac, ak nabíjanie trvá 6 hodín na výkonnej 150 kW DC nabíjačke.

V tomto prípade však bolo cieľom premeniť používaný double-decker na autobus s alternatívnym pohonom, ktorý by našiel ďalšie využitie pri preprave cestujúcich na dlhšie trasy.

NEPREHLIADNI
Zlé správy pre ekologickú MHD. Nemci vo veľkom sťahujú batériové autobusy z prevádzky, zhoreli im už desiatky vozidiel

Takáto verzia elektrického autobusu síce nie je ideálna na dlhé diaľkové linky, no môže zabezpečiť prepravu napríklad pri kratších cestách.

Čoraz viac firiem totiž siaha práve po alternatívnej doprave s nulovými emisiami počas jazdy a takýto elektrický autobus môže byť preto pre mnohých zákazníkov vhodným riešením. Konkrétne tento elektrický model prerobený z naftovej verzie si už stihol nájsť aj svojho majiteľa, ktorému ho firma Lightning eMotors predala za bližšie nešpecifikovanú cenu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú