Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Firefly Aerospace testovala svoju prvú raketu Alpha, do vesmíru sa s ňou však nedostala. Po vyše dvoch minútach letu sa raketa vymkla spod kontroly a nakoniec explodovala, informuje portál SPACE.

Firma napriek tomu misiu vydáva za úspešnú a ďakuje svojim zamestnancom za skvele odvedenú prácu.

Krásny štart a nádherné zakončenie

Dvojstupňová raketa s výškou 29 m odštartovala zo základne Vanderberg patriacej Vesmírnym silám USA, čo je pomerne nová divízia amerických ozbrojených síl. Stalo sa tak vo štvrtok 2. septembra o 15:59 nášho času. Išlo o úplne prvý let rakety Alpha a úspešný štart preto vyvolal zaslúžené emócie.

Nasledovalo asi 150 sekúnd ukážkového letu, po nich ale nastala nečakaná strata kontroly, píše Space News. Stroj sa úplne vymkol spod kontroly a napokon explodoval, možno aj na pokyn operačného strediska v rámci bezpečnostných opatrení.

Všetky rakety sú totiž vybavené systémom FTS (Flight Termination System), ktorý pozostáva z výbušnín práve pre prípad, že sa raketa letí inam, ako by mala. Zámerné zničenie má zabrániť kolízii s lietadlom, družicou alebo iným objektom pod a nad hranicou vesmíru, prípadne tiež pádu do osídlených oblastí.

Firefly Aerospace

Na palube raketa Alpha sa nachádzal aj náklad. Okrem množstva netechnických objektov, napríklad osobných predmetov inžinierov, sa na palube nachádzalo aj šesť miniatúrnych satelitov. Každý vážil 250 gramov a na orbite mal vydržať približne tri týždne.

Bol to úplne prvý pokus

Celkovo mala dvojstupňová raketa Alpha dopraviť na nízku obežnú dráhu Zeme vo výške 300 km až 92 kg nákladu, informuje Everyday Astronaut. Napriek zdanlivej katastrofe je ale nutné podotknúť, že pre Firefly Aerospace išlo o úplne prvý pokus o let do vesmíru, zlyhanie technológie alebo konštrukcie teda ani zďaleka nebolo nič neočakávané. Pre firmu to bude príležitosť vyšetriť príčiny a postarať sa o to, aby sa podobný problém nezopakoval.

Dnes už veľmi overené a úspešné projekty SpaceX na tom v minulosti neboli inak. Prvé tri lety rakety Falcon 1 skončili neúspechom a sotva nazbierali peniaze na štvrtý pokus, ktorý ich zachránil.

Vo vyhlásení spoločnosť informuje o anomálii počas svojej misie, pričom s radosťou oznamuje, že nedošlo k žiadnym zraneniam. Zatiaľ je priskoro na nejaké závery a v spolupráci s Federálnym leteckým úradom, s ktorým má neustále problémy Elon Musk, prebehne riadne vyšetrovanie.

Raketa Alpha je riadny kus techniky

Firma tiež vo vyhlásení podotkla, že počas tejto misie nazbierali obrovské množstvo dát. Tie pomôžu v ďalšom vývoji a zaručia vyššiu bezpečnosť pri budúcich misiách spoločnosti Firefly Aerospace. Ostrý let do vesmíru je oveľa lepším zdrojom dát, než akýkoľvek iný test.

Turbočerpadlo raketového motora Lightning 1. Zdroj: Firefly Aerospace

Alpha je dvojstupňová raketa s priemerom trupu 1,82 m. Jej prvý stupeň poháňajú štyri raketové motory Reaver 1 a vyvíjajú celkový ťah asi 736 kN.

Druhý stupeň, ktorý počas včerajšej misie nedostal možnosť zažiariť (aspoň nie tým správnym spôsobom), má jeden motor Lightning 1 s ťahom 70 kN.

Skúsia to znovu

Na nízku obežnú dráhu Zeme dokáže sústava vyniesť približne 1 tonu, čím prekonáva väčšinu rakiet určených pre vynášanie malých satelitov, ktoré sú momentálne na trhu.

Firefly Aerospace momentálne čakajú krušné chvíle a keď problém vyriešia, môžu sa o let do kozmu pokúsiť znovu. V prípade úspechu tak firma vstúpi do radov ostatných súkromných spoločností, ktoré sú zodpovedné za revolúciu v raketovom priemysle.

Firefly Aerospace

Spoločnosť má v rukách aj koncepty pre silnejšie rakety. Napríklad Beta má mať schopnosť vyniesť 8 ton na nízku obežnú dráhu Zeme a opakovateľne použiteľná Gamma zas disponuje raketovými motormi typu aerospike – ak to s jej vývojom myslia vážne, ešte o nej budeme počuť veľa.

Gamma je totiž raketové lietadlo, alebo ak chceš raketoplán, so schopnosťou letieť ako druhý stupeň raketového systému. Zároveň je ho ale možné spustiť z lietadla podobne, ako to robí Virgin Galactic s ich raketoplánom SpaceShipTwo.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú