Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ohlásil v stredu dve nové misie, ktorých cieľom bude výskum Venuše. Misie s názvom DaVinci+ a Veritas budú prvými cestami na túto planétu za viac než 30 uplynulých rokov, informovala tlačová agentúra DPA.

NASA sa vráti preskúmať Venušu

Misia DaVinci+ bude analyzovať atmosféru planéty, zatiaľ čo Veritas má zmapovať jej povrch, tvrdí NASA. Dvojica misií na Venušu, najbližšieho planetárneho suseda Zeme, je naplánovaná na roky 2028-2030 ako súčasť vesmírneho programu Discovery. Rozpočet na každú z misií je približne pol miliardy dolárov.

Cieľom týchto misií je lepšie pochopiť, ako sa z Venuše stal svet podobný peklu, keď má toľko ďalších charakteristík podobných tým našim a mohol to byť prvý obývateľný svet v slnečnej sústave s oceánom a zemským podnebím,“ uvádza sa vo vyhlásení NASA.

Pomocou špičkových technológií, ktoré sme vyvinuli a zdokonalili počas mnohých rokov misií a technologických programov, spúšťame novú fázu výskumu Venuše. Naše ciele sú veľké – nejde len o lepšie pochopenie evolúcie planét a obývateľnosti našej vlastnej slnečnej sústavy, ale aj o rozšírenie poznatkov o exoplanétach, čo je pre NASA nová vzrušujúca oblasť výskumu,“ uviedol spolupracovník NASA pre vedu Thomas Zurbuchen.

NEPREHLIADNI
Takúto fotku z vesmíru sme ešte nikdy nedostali. Sonda, ktorá smeruje k Slnku, odfotila celý prachový prstenec Venuše

Posledná kozmická sonda, ktorá sa dostala na Venušu, bol v roku 1990 Magellan, dopĺňa stanica BBC. Venuša je druhou planétou od Slnka a zároveň najteplejšou planétou slnečnej sústavy; jej povrch dosahuje 500 stupňov Celzia, čo stačí na roztopenie olova.

Doplnenie redakcie:

Sonda, ktorá povstala z mŕtvych

Misia DAVINCI+ v roku 2015 prehrala proti misiám Psyche a Lucy, z ktorých obe sú zamerané na výskum asteroidov. Opäť ju navrhli v roku 2019 a dnes je oficiálne potvrdená. Úlohou tejto sondy je študovanie zloženia atmosféry počas klesania na povrch a zistiť, či mala Venuša v minulosti oceán.

NASA / GSFC

DAVINCI+ tiež vyhotoví a pošle na Zem prvé fotografie unikátnych geologických štruktúr Venuše, ktoré sú porovnateľné s kontinentmi na Zemi – tentoraz vo vysokom rozlíšení. Tieto štruktúry naznačujú, že Venuša má vlastné tektonické platne. Zostup tejto sondy cez hustú atmosféru Venuše má trvať vyše 60 minút.

Zmapuje celú Venušu, vytvorí aj 3D obraz jej povrchu

Druhý schválený projekt s názvom VERITAS do atmosféry nevstúpi. Miesto toho ostane na obežnej dráhe Venuše a podrobne zmapuje celý jej povrch pomocou niekoľkých technológií. Využitím topografie, spektroskopie a radarového zobrazovania chce NASA vyhotoviť aj trojrozmerný obraz povrchu tejto planéty.

NASA / JPL-Caltech

VERITAS tiež zmapuje infračervené emisie, čím určí typy hornín prítomných na povrchu a zistí, či uvoľňujú vulkanické erupcie do atmosféry vodnú paru. Sonda bude okrem iného vybavená aj špeciálnymi atómovými hodinami DSAC-2, ktoré umožnia lepšie autonómne vykonávanie manévrov a zlepšia rádiové pozorovanie.

Niektoré komponenty pochádzajú z Európy. Napríklad Nemecké vesmírne centrum poskytne zariadenie pre infračervené mapovanie, Taliansko a Francúzsko zase pomôžu s radarovým systémom a ďalšími kľúčovými časťami. Ďalším dodatočným nástrojom je spektrometer CUVIS, ktorý ponesie sonda DAVINCI+ a má odhaliť dôvod, prečo atmosféra Venuše pohltí až polovicu slnečnej energie v ultrafialovom spektre.

Ďalšie články:

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú