Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť SpaceX dnes v skorých ranných hodinách odštartovala prvú tohtoročnú misiu, v ktorej vyniesla na orbitálnu dráhu komunikačný satelit pre Turecko. Využila pritom znovu použiteľnú raketu Falcon 9, ktorá letela od prvého úspešného pristátia v roku 2015 dnes ráno už 50-ty krát a samotný prvý stupeň absolvoval už svoj 4. let.

Po hektickom roku 2020, v ktorom absolvoval SpaceX 26 letov s Falconom 9, vyniesol ďalšie stovky Starlinkov a otestoval aj niekoľko verzií vesmírnej lode Starship, započal novú kapitolu v tomto roku prvým letom s komunikačným satelitom Turksat 5A vyrobeným spoločnosťou Airbus.

SpaceX má za sebou svoj 104. let

Misia odštartovala dnes ráno o 3:15 na Myse Canaveral, odkiaľ Falcon 9 vzlietol zo štartovacieho komplexu SLC-40. SpaceX pritom dosiahol ďalší významný moment. S predtým využitým boosterom Falconu 9 dnes vzlietol už 50-ty krát od roku 2015.

Celkovo dnes išlo už o 104-tý štart Falconu 9 a 71. pristátie hlavného stupňa rakety. Zároveň bol tento let iba druhým, ktorý sa uskutočnil v januári. Počas prvého mesiaca roka predtým spoločnosť letela ešte v roku 2018 počas misie Zuma, keď vyniesla vládny satelit s označením USA-280, informuje EveryDayAstronaut.

Zobraziť celú galériu (2)
Štart rakety Falcon 9 s tureckým satelitom Turksat 5A na palube. Zdroj: SpaceX

Prvý stupeň rakety B1060 bol predtým taktiež využitý pri troch misiách, dnešný štart bol jeho štvrtý.  Spoločnosť ho predtým využila pri vynášaní satelitu GPS III a dvoch misiách so satelitmi Starlink. Rovnako tak boli opätovne využité obe polovice nosa rakety a kým jedna z nich bola predtým využitá pri misii so satelitom GPS III, druhá letela s Falconom 9 počas misie ANASIS-II.

Dnešný let s 3,5-tonovým satelitom skončil úspešne. Po štarte rakety sa už o 2 a pol minúty odpojil hlavný stupeň a približne o minútu neskôr došlo aj k odpojeniu aerodynamických krytov. K samotnému vypusteniu satelitu Turksat 5A došlo 33 minút po štarte. Medzitým pristál 1. stupeň Falconu 9 na dronovej lodi Just Read the Instructions. Celý záznam z letu si môžeš pozrieť na priloženom videu.

Satelit bude na geostacionárnej orbitálnej dráhe fungovať približne 15 rokov a poskytne širokopásmové pripojenie pre Turecko, Stredný východ, Európu a Afriku. Neskôr v tomto roku SpaceX vynesie aj ďalší turecký satelit Turksat 5B. Prvý satelit Turksat 5A sa však na finálnu orbitu bude presúvať až takmer 4 mesiace, operovať bude vo výške 36 km nad Zemou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú