Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Súčasnú krízovú situáciu spojenú s koronavírusom sa, žiaľ, niektorí ľudia snažia využiť, aby mohli ostatných obrať o peniaze. Tieto nepekné ťahy sa už netýkajú iba predaja extrémne predražených rúšok či dezinfekcií, ale aj aplikácií, ktoré ti zablokujú telefón a potom žiadajú výkupné, informuje portál AndroidAuthority.

Bezohľadnosť niektorých ľudí nepozná hraníc, o čom svedčí aj príklad mobilnej aplikácie, ktorá ti má údajne poskytovať reálne dáta o aktuálne šíriacom sa koronavíruse. Aplikácia sa však pochopiteľne nenachádza v Obchode Play, útočníci nahrali .apk súbor na webstránku coronavirusapp.site, odkiaľ sa dá stiahnuť.

Po nainštalovaní ťa aplikácia vyzve, aby si jej udelil všetky potrebné povolenia, inak nebudú dáta o koronavíruse aktuálne a presné.

Po udelení povolení však aplikácia spraví jedinú vec, zablokuje obrazovku telefónu a majiteľa vyzve, aby zaplatil výkupné vo výške 100 dolárov v Bitcoinoch. Ak tak nerobí do 48 hodín, útočníci zmažú dáta z telefónu a tiež aj profily na sociálnych sieťach.

DomainTools

CovidLock, ako tento ransomvér nazývajú, však zrejme nevytvorili žiadni profíci. Spoločnosť DomainTools, ktorá ho objavila, dokázala reverzne navrhnúť dešifrovacie kľúče, ktoré doplní do svojej publikácie.

Zdroj: AndroidAuthority, DomainTools

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú