Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký Boeing v pondelok vykonal úspešný test záchrannej kapsuly CST-100 Starliner, ktorá je kľúčovou časťou pri doprave astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS budúci rok. Test však nebol ideálny, počas letu totiž došlo k problému s jedným z padákov, informuje Forbes.

Kľúčový krok pre dopravu astronautov na ISS

Vývojový program vesmírnej agentúry NASA a spoločnosti Boeing dosiahol dôležitý míľnik. V pondelok sa im totiž podarilo vykonať úspešný test záchrannej kapsuly CST-100 Starliner, ktorá sa vzniesla až do výšky 1,4 kilometra. Ide o kľúčový krok pre prípravu dopravy astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, ktorá sa má uskutočniť už v roku 2020. Cieľom testu bolo najmä vyskúšať, ako by kapsula pri chybe rakety dokázala rýchlo uniknúť, a zabezpečila tak bezpečnosť všetkých astronautov na palube.

Test sa nezaobišiel bez problémov

Starliner dosiahol bez posádky rýchlosť 1046 km/h už za 5 sekúnd, a po dosiahnutí požadovanej výšky otvoril sadu padákov a tepelný štít, pričom zároveň odhodil servisný modul. Po nasadení padákov a nafukovacích airbagov sa vozidlu podarilo úspešne pristáť, a celý test trval iba 90 sekúnd, píše Gizmodo. Neobišiel sa však bez chýb, záchrannej kapsuli sa totiž otvorili len dva z troch padákov, čo nebolo ideálne, ale podľa spoločnosti išlo stále o dostačujúci výkon. Údajne totiž nešlo o zlyhanie padáka, ale jeho vypúšťacieho mechanizmu, a Boeing sa bude chybou zaoberať, napísala spoločnosť a spresnil portál Živé.sk (zároveň sa ospravedlňujeme za predošlé neuvedenie zdroja).

Zobraziť celú galériu (2)
Starliner pri štarte / Zdroj: NASA

Išlo o oficiálne prvý let vozidla Starliner, ktoré je vo vývoji už niekoľko rokov. Čaká ho ešte jeden bezposádkový let priamo na stanicu ISS, ktorý sa má uskutočniť už 17. decembra. Ak bude úspešný, môžeme pravdepodobne očakávať ďalší už aj s posádkou. NASA má však na prepravu astronautov do vesmíru uzavretý kontrakt aj so SpaceX, ktorá svoj bezposádkový let kapsuly Crew Dragon do vesmíru vykonala už v marci. Po návrate sa však modul stretol so závažnými problémami, keď sa v apríli pri teste jeho motorov objavila zvláštna anomália, ktorá viedla až k výbuchu kapsuly. Po dôkladnom prešetrení incidentu je však program späť, a SpaceX plánuje ostré lety kapsule Crew Dragon už v prvom kvartáli 2020.

Zobraziť celú galériu (2)
Kapsula Crew Dragon od SpaceX. Zdroj: SpaceX

NASA sa približuje k vlastným letom do vesmíru

Vesmírna agentúra doteraz využívala pri letoch na ISS ruské kapsule Soyuz, ktoré stáli spoločnosť nemalé peniaze. Viac ako 8 rokov po konci prevádzky amerických raketoplánov je tak NASA k lietaniu do vesmíru bližšie než kedykoľvek predtým. Okrem SpaceX má tak dobre našliapnuté aj Boeing, a pokiaľ pôjde všetko podľa plánov, mal by sa s posádkovými letmi pripojiť už budúci rok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú