Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Jeden z protagonistov motoristického seriálu The Grand Tour (alebo v minulosti aj seriálu Top Gear), James May, si kúpil nové auto a svojou voľbou prekvapil nejedného fanúšika spaľovacích motorov. Jeho voľba padla do vôd elektrického pohonu a po BMW i3 si zadovážil Teslu Model S – píše Teslarati.

Auto so spaľovacím motorom je dnes prostriedok, ktorý síce stále zastáva výraznú pozíciu v oblasti dopravy, no čoraz viac sa naň ženie vlna kritiky. Predovšetkým, ekologický fanatici, ba až agresívny spôsobom hanobia ich majiteľov a snažia sa presadiť alternatívne zdroje pohonu.

Samozrejme, spaľovací motor ako taký ostal viac ako 100 rokov takmer nezmenený, no jeho pozícia na trhu je stále veľmi vysoká.

james may tesla
Twitter / TopGear (Úprava redakcie)

Ani elektrina nie je skvelým riešením, nakoľko jej výroba z obnoviteľných zdrojov je stále minoritná a otázkou sú stále aj samotné batérie, ktoré tvoria gro celého konceptu. Ani spaľovací motor však nedosahoval dnešné hodnoty hneď od začiatku, a s určitosťou možno povedať, že do elektrického pohonu sa bude hnať stále viac a viac automobiliek, pričom aj dnes sú už na trhu také, ktoré si na tomto postavili svoj biznis model.

Prekvapivá kúpa Jamesa Maya

Typickým príkladom je americká Tesla, ktorá z neohrabaných elektrických vozidiel spravila prémiové modely, ktoré nie len že sú výkonné, ale aj veľmi dobre vyzerajú. Navyše sa výraznou mieru pričinila k tomu, že elektromobily u ľudí vzbudili záujem, nehovoriac o samotných automobilkách, ktoré bezplatne môžu využívať všetky patenty Tesly. Ich čaru podľahol aj známy motoristický novinár James May, ktorý sa v relácii Drive Tribe podelil o to, čo ho k tejto kúpe viedlo.

Jedným z hlavných dôvodov bol aj fakt, že chce byť súčasťou elektrických áut, ktoré sú podľa jeho slov budúcnosťou. Netvrdí, že ide o ekologicky spôsob dopravy, ale hlavne je iný.

Taktiež predpokladá, že ako úložisko energie nebudú slúžiť batérie, ale postupom času sa príde na efektívnejší a ekologickejší spôsob. Ich rozšírenosť na cestách víta, pretože môže zachrániť klasické autá so spaľovacím motorom.

Čím bude na cestách viac elektrických vozidiel, tým menej budú v centre pozornosti vodiči, ktorí si z času na čas vyrazia prevetrať bežné auto a vychutnať si tak vôňu benzínu. So svojimi vyjadreniami sa tak James May, alebo „Captain Slow“ výrazne odlišuje od svojho kolegu Jeremyho Clarksona, ktorý je zarytý petrolhead, až by sa dalo povedať, že elektrické vozidlá nenávidí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú