Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Po dlhých rokovaniach a takmer dvoch rokoch čakania, sa agentúra SpaceX konečne dočkala. NASA totiž schválila plány spoločnosti v programe Crew Dragon, ktorý má byť tým kľúčovým k letom do vesmíru a hlavne k Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Nakoľko sa prvé letové testy s posádkou na palube nezadržateľne blížia, bolo nevyhnutné vykonať rozhodnutie ohľadom plnenia paliva do rakiet Falcon 9. Kľúčová otázka spočívala v tom, či sa tak udeje predtým, alebo po tom, čo astronauti vstúpia na palubu kozmickej lode Crew Dragon od spoločnosti SpaceX.

Všetko závisí od výsledkov z testovania

Spoločnosť SpaceX sa už dlhšiu dobu zaoberá takzvaným procesom Load & Go, čo v preklade znamená naložiť a ísť. V reále to znamená, že raketa sa natankuje palivom tesne pred štartom (cca 30 min) a hneď na to odletí. To je pomerne krátka doba, ktorá je výrazne nižšia od iných vesmírnych agentúr. Tento postup však SpaceX označuje ako ideálny, nakoľko je palivo extrémne schladené a tým sa tak minimalizuje možnosť jeho veľkého zahriatia, prípadne až výbuchu. Zároveň sa tým zvyšuje výkon rakety.

Prečítaj si tiež
USA sa pripravujú na ďalšiu éru vzrušujúcich letov do vesmíru. Kľúčom budú rakety súkromných spoločností

Kým to SpaceX používalo len pre misie bez posádky, nikomu to neprekážalo. Tento proces však chce spoločnosť využiť aj pri misiách s posádkou, čo vytvára vrásky mnohým odborníkom. Astronauti by totiž najprv nastúpili na palubu a až následne by došlo k tankovaniu paliva. Podľa odborníkov ide o veľmi nebezpečný proces, kedy je v blízkosti osôb obrovské množstvo paliva. NASA však tento plán úplne nezavrhla a rozhodla sa mu dať šancu. Predtým však bude musieť SpaceX vykonať viacero demo testov, ktorá potvrdia bezpečnosť celého procesu.

Množstvo kontrol, overovaní a demonštrácií

Než dôjde k ostrému testovaniu s posádkou, musí to všetko prejsť schvaľovacím procesom. Ten zahrňuje dôkladnú revíziu operácií SpaceX na zemi, revízie vozidiel či únikových systémov. Bezpečnosť je v tomto prípade prvoradá a preto musí byť jasné, že tu neexistuje žiadne veľké riziko. Celkovo bude musieť SpaceX vykonať 5 demonštrácií celého procesu a ak sa ukáže, že je všetko v poriadku, tak NASA udelí certifikáciu, ktorá umožní tento proces aplikovať aj pri ostrých štartoch.

Následne by štart rakety vyzeral takto. V deň štartu sa pretlakové nádoby naplnia héliom, aby sa overila ich stabilita. Astronauti následne nastúpia na palubu, a to približne dve hodiny pred štartom. Vykonajú sa všetky kontroly a 35 minút pred štartom sa začne tankovanie paliva. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvého takéhoto letu s posádkou by sme sa mohli dočkať už v apríli budúceho roka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú