Vedci predpokladajú, že živé baktérie v jogurte majú pozitívne účinky na tráviaci trakt, avšak nie všetky výskumy sa zhodujú v tom, aké konkrétne benefity poskytuje a kedy sa prejavujú. Podľa novej štúdie dve porcie jogurtu môžu prispieť k ochrane čriev pred určitými typmi rakoviny. O téme informoval portál ScienceAlert.

Výskumníci nezistili priamu spojitosť medzi konzumáciou jogurtu a celkovým výskytom rakoviny hrubého čreva, ktorý patrí medzi najčastejšie nádorové ochorenie na svete. Keď však vedci prípady rozdelili prípady rakoviny do podtypov, objavili rozdiely. Štúdia, ktorá bola zverejnená v odbornom časopise Gut Microbes naznačuje, že pravidelná konzumácia jogurtu môže mať protizápalové a protinádorové účinky.

jogurt
Freepik

30 ročné pozorovanie

Výskumníci sledovali zdravotný stav a životný štýl viac ako 87 000 žien a takmer 45 000 mužov počas viac ako troch desaťročí. Zistili, že ľudia s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva, ktorí konzumovali dve alebo viac porcií jogurtu týždenne mali o 20 % nižšiu pravdepodobnosť výskytu nádoru pozitívneho na baktériu Bifidobacterium v porovnaní s tými, ktorí jedli jogurt menej ako raz mesačne.

„Naša štúdia poskytuje jedinečný dôkaz o prínose jogurtu,“ uviedol epidemiológ Shuji Ogino z fakultnej nemocnice Harvardskej univerzity Brigham and Women’s Hospital.

Bifidobacterium sa prirodzene nachádza v ľudskom čreve a jogurte. V približne 30 % prípadov rakoviny hrubého čreva sa baktéria nachádza priamo v nádorovom tkanive, kde sa často spája s agresívnejšími formami ochorenia. Zdá sa, že sa dokáže prispôsobiť prostrediu s nízkym obsahom kyslíka v nádore.

Konzumácia jogurtu ako prevencia

Podľa výskumov konzumácia väčšieho množstva spomínanej baktérie v jogurte môže pomôcť predchádzať prenikaniu baktérie do nádorového tkaniva. Baktéria môže mať antioxidačné, protizápalové a imunitné účinky, ktoré podporujú zdravie mikroflóry a posilňujú črevnú bariéru, čím môžu nepriamo znižovať riziko „presakovania“ do nádorového tkaniva.

Zistenia sú však len pozorovacie a na potvrdenie týchto výsledkov bude potrebný ešte ďalší výskum. Epidemiológ Andrew T. Chan z Massachutetts General Hospital, ktorý sa podieľal na analýze tvrdí, že výskum „potvrdzuje rastúce dôkazy o súvislosti medzi stravou, črevnou mikroflórou a rizikom rakoviny hrubého čreva“. Štúdia zo Standforskej univerzity poukázala na to, že fermentované potraviny, ako je jogurt, môžu ovplyvňovať črevnú mikroflóru a posilňovať imunitný systém.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP